Στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας επιμένει ο Πουτζδεμόν


Η Καταλωνία θα εφαρμόσει το νόμο για το δημοψήφισμα, ο οποίος προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της, Κάρλες Πουτζδεμόν, σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή" ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως εφαρμογή του αποτελέσματός του. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας σε συνέντευξή του στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του.

Η κυβέρνηση της Καταλωνίας δηλώνει ότι το 90% και πλέον των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές Αρχές και η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 43%.

Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Καταλωνίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, μετά την πολύ μεγάλη διαδήλωση που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη κατά της απόσχισής της από την Ισπανία, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν παρέστη στην κινητοποίηση, ανάρτησε ένα μήνυμά του στο Twitter, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές. «Θα προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας. Δεν είστε μόνοι» έγραψε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕvia http://ift.tt/2xqdkal

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.