Ως πότε θα ζούμε το θρίλερ Τσίπρα;

Του Νίκου Κούτρικα*
Είδαμε πολλά τον τελευταίο καιρό από την κυβέρνηση Συριζα-Ανελ που όχι μόνο προβληματίζουν αλλά βάζουν έντονα το ερώτημα ως πότε θα ζούμε τέτοια γεγονότα στην χώρα μας, την πατρίδα μας την Ελλάδα μας;

Ιδιωτικοποιήσεις να μην προχωρούν, επιχειρήσεις ανοιχτά να απειλούν ότι θα φύγουν (Eldorado) από την χώρα αφήνοντας χιλιάδες ανέργους, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραδέχεται ότι ο Σύριζα δεν τα πάει καλά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Σαρωνικός να γεμίζει πίσσα και κανείς να μην παίρνει την ευθύνη ούτε ο κ. Κουρουπλής ως αρμόδιος υπουργός, οι τράπεζες να πέφτουν 50% στο χρηματιστήριο μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, τα έσοδα να είναι μειωμένα, τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας με τις επενδύσεις που θα γίνουν στην χώρα αλλά τα κόκκινα δάνεια σε καμία περίπτωση δεν κουρεύονται στους ιδιώτες, οι Άραβες να φεύγουν διότι δεν ξέρουμε εμείς λένε από επενδύσεις και άλλα πολλά που συγχωρέστε μου δεν μπορώ να τα αποτυπώσω στις λίγες αυτές γραμμές όχι για λόγους συντομίας αλλά για λόγους ισορροπίας για να μην κατηγορηθώ εύκολα για καταστροφολογία...

Και μέσα σε όλα τα παραπάνω η είδηση της ημέρας είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού μας που έγινε επισκέπτρια καθηγήτρια(!) στην Κίνα όπου βάζουν και δύο πτήσεις την εβδομάδα οι Κινέζοι προς την χώρα μας.
Κάτι δεν πάει καλά πάντως στην χώρα, ο Έλληνας αποδεικνύεται... "ιδιαίτερα φιλάρεσκος" τελικά στον αφανισμό του οικονομικά ζώντας ένα καινούργιο όνειρο αυτό της ανοχής της τιμωρίας.

Το θέμα είναι ως πότε θα το ζει;
Η FAZ λέει ότι τα λάθη του 2015 γύρισαν την Ελλάδα πίσω και δεν υπάρχει ελπίδα για οικονομικό θαύμα!!!
Μα τι περιμένουμε πρέπει να μας το πει η FAZ;

Παρότι η Ευρωζώνη ανακάμπτει λένε σχετικά πλέον στο σύνολό της, «η Ελλάδα παραμένει μια ιδιάζουσα περίπτωση» συμπεραίνει η μηνιαία οικονομική ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Μέχρι πρότινος η χώρα περνούσε βαθιά ύφεση ενώ και πέρσι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% και ήταν η μοναδική οικονομία της Ευρωζώνης με αρνητικό πρόσημο. Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στην πολιτική των τελευταίων ετών υποστηρίζει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα ING Diba.

Ιδίως τα λάθη της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τους Τσίπρα και Βαρουφάκη το 2015 γύρισαν τη χώρα πίσω.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο δεν υπάρχουν ελπίδες ότι επίκειται ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Όπως επισημαίνει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τρέχουσα χρονιά αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, «ενδεχομένως να χρειαστούν χρόνια μέχρι η χώρα να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Παρά το σχετικό αρνητικό δημοσίευμα που κάνει το γύρο του κόσμου όμως σήμερα περιμένουμε την είδηση ενός αιφνίδιου ανασχηματισμού που η κυβέρνηση θα μετακινήσει μερικά στελέχη της στο βωμό της παραμονής της στην εξουσία. Ονόματα ακούγονται ότι θα φύγουν στον ανασχηματισμό όπως του κ. Κουρουπλή του κ. Παπαδημητριου, του κ. Σκουρλέτη της κ. Κονιόρδου με σκοπό να έρθουν άλλοι.

Το πρόβλημα όμως παραμένει, αυτή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση υπό την ανοχή των πολιτών της...
Ήδη φόροι δεν πληρώνονται με την κυβέρνηση να τους βάζει από τώρα σε δόσεις για να πληρωθούν. Η τρίτη αξιολόγηση είναι στον αέρα με τα 95 προαπαιτούμενα να μην προχωρούν. Το ΔΝΤ ξεκίνησε την πίεση με τις Ελληνικές τράπεζες οι οποίες δίνουν μάχες για να αντέξουν και τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων 20-25% πάνω από τις 2000 ευρώ να είναι υπαρκτά και τα capital control αιώνια...

Ως πότε θα ζούμε το θρίλερ Τσίπρα ;
Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των 100 δις ευρώ παραπάνω χρέους;
Ας αναλογιστούμε πόσο χρέος μας πρόσθεσαν μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια οι Συριζα-Ανελ και ο κ. Βαρουφάκης, το 1/3 του συνολικού χρέους λέμε εμείς που οι προηγούμενοι που κατά την γνώμη τους τα έκαναν όλα κατά τα 2/3 χρέωσαν σε 30 χρόνια!

Τα έσοδα είναι μειωμένα και όπως υποστηρίζει και ένας καλός συνάδελφος οικονομικός αναλυτής αφού η πρώτη δόση δεν καλύφθηκε και με το παραπάνω γιατί κάποιοι δεν πλήρωσαν όλο το πόσο της οφειλής τους όπως συνήθιζαν δείχνει ότι ο κόσμος κάνει το δικό του δημοψήφισμα και δεν πληρώνει...

Λέει όχι δεν αντέχω άλλο.
Η μόνη λύση είναι οι εκλογές και δεν διστάζω να το πω τις περιμένουμε αιφνίδια αυτή την φορά και ίσως η άνοιξη του 2018 να είναι μακρινή ημερομηνία.
Γιατί οι Γερμανικές εκλογές και το ΔΝΤ προετοίμασαν το κλίμα με τις Ελληνικές τράπεζες με ότι σημαίνει αυτό πολιτικά για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Για αυτό σας ξαναλέω,
Ως πότε θα ζούμε το θρίλερ Τσίπρα ;

Ο Νίκος Κούτρικας είναι Δημοσιογράφος - Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ


via http://ift.tt/2g2Etpd

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.