Αλλαγή στο Σύνταγμα, όχι απλές βελτιώσεις ζητούν οι πολίτες

Της Νόρας Ράλλη
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η δεύτερη και τελική φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα. Για πρώτη φορά και παρά τις αντιδράσεις, οι πολίτες (ατομικά, φορείς, κινήματα, συλλογικότητες κ.ά.) μπορούσαν να καταθέσουν τις προσωπικές τους απόψεις (επιστημονικές ή μη) όσον αφορά κάτι που μας αφορά όλους, ίσως περισσότερο από κάθε τι άλλο: το Σύνταγμα της χώρας.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από ένα χρόνο όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια «νέα μεταπολίτευση». Πράγματι, η διαδικασία ξεκίνησε άμεσα, με τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόεδρο τον κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη και μέλη από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πρόκειται για μια εντελώς πρωτόγνωρη διαδικασία και ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντική, καθώς θέτει τον ίδιο τον λαό, τον ίδιο τον πολίτη, ως υποκείμενο της δημοκρατίας και τον λόγο αυτού σε πρώτο πλάνο» είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» στην αρχή της διαδικασίας ο κ. Σπουρδαλάκης. Τώρα, μερικούς μήνες μετά, και αφού έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο φάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, καθώς και οι επαφές με συλλογικότητες και φορείς ανά την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, μπορούμε να κάνουμε λόγο για κάποια πρώτα συμπεράσματα, πάντα με τη συμβολή του προέδρου της επιτροπής:

Στο πρώτο ερωτηματολόγιο απάντησαν πάνω από 2.800 άτομα, σε μια διαδικασία διάρκειας περίπου 2,5 μηνών, «χωρίς να υπάρξει κάποια προβολή στα ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα». Στο πρώτο ερωτηματολόγιο, η συμμετοχή των γυναικών ήταν σχετικά μικρή (~25%). Στο δεύτερο ερωτηματολόγιο, αυξήθηκε, φτάνοντας το 43%.

Η ηλικιακή κατηγορία 35–50 ετών φέρει τη μεγαλύτερη συμμετοχή (~45%).
Μικρή ήταν η συμμετοχή ηλικιών 17–25 (~4% - 6%).

Η συμμετοχή ήταν ισορροπημένη, αναλογικά σχετιζόμενη με τον πληθυσμό κάθε περιοχής.
Οι πολίτες απαντούσαν σε όλες τις ενότητες και μάλιστα εκμεταλλεύονταν τις ερωτήσεις με ανοικτές απαντήσεις, όπου υπήρξαν ολοκληρωμένα κείμενα με επιχειρήματα.

Στο δεύτερο ερωτηματολόγιο υπήρξε η προσθήκη μιας ακόμη ενότητας, η ανάγκη της οποίας προέκυψε από τις διά ζώσης διαβουλεύσεις κυρίως με τους κοινωνικούς φορείς, και ονομάστηκε «οικονομικό Σύνταγμα».

Η διά ζώσης διαβούλευση είχε εξαιρετική σημασία: «Πολλοί από τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς πανελλήνιας εμβέλειας που προσκαλέσαμε σε διάλογο ανταποκρίθηκαν», επισημαίνει ο κ. Σπουρδαλάκης. «Κάποιοι φοβήθηκαν, λόγω του θορύβου περί αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας. Είχαμε καλέσει τις 7 Ενώσεις Δικαστών, συνταγματολόγους, εκκλησιαστικούς φορείς κ.ά. Επίσης, μας προσέγγισαν συλλογικότητες που δεν είχαμε καλέσει, όπως η Ενωση Κωφαλάλων, ομοσπονδίες Φιλόζωων και Περιβάλλοντος, Δίκτυα Αλληλεγγύης που διοργάνωσαν ανοικτές διαβουλεύσεις, η Ενωση Τυφλών κ.ά. Δεν είχαμε συμμετοχή από τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, όπως ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΟΚΕ (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή), λόγω του πολέμου που έγινε στην επιτροπή. Αντίθετα ήρθαν όλες οι εργοδοτικές ενώσεις, όπως ο ΣΕΒ. Οι διά ζώσης διαβουλεύσεις ήταν εξαιρετικές και υψηλού επιπέδου. Ακόμη και όσοι ήρθαν με επιφυλάξεις, κατέθεσαν τις προτάσεις τους».

Οι περισσότερες προτάσεις ήταν προς αλλαγή του Συντάγματος. Για αλλαγή, όχι απλή βελτίωση.

Τέλος, υπήρχαν και διχογνωμίες, κυρίως μεταξύ νομικών και απλών πολιτών. Για παράδειγμα, ενώ οι πολίτες είναι πιο θετικοί στο να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με άμεση ψηφοφορία από τον λαό, ο νομικός κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός σε κάτι τέτοιο.

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα δοθούν στη Βουλή και τον πρωθυπουργό σε λίγες μέρες. Από κει και πέρα, το έργο της έχει ολοκληρωθεί. Για να ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, χρειάζεται η πρωτοβουλία 50 βουλευτών (κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη). Κατόπιν, καθορίζεται τι είναι αναθεωρητέο και η συζήτηση ξεκινάει στην επόμενη Βουλή, αφού δηλαδή έχουν μεσολαβήσει εκλογές.
Η Βουλή

Η νέα αυτή Βουλή είναι που ορίζει και την ακριβή ατζέντα της αναθεώρησης. Το αν, κατά τη διαδικασία αυτή, θα ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση και τα κόμματα τα αποτελέσματα της επιτροπής, εξαρτάται από τους ίδιους τους βουλευτές. Ωστόσο, «φάνηκε ξεκάθαρα πως οι πολίτες ήθελαν να γίνει ο ανοιχτός αυτός διάλογος» διευκρινίζει ο κ. Σπουρδαλάκης. «Γι’ αυτό και θεωρώ πως πρέπει το έργο της επιτροπής να αξιοποιηθεί εν τέλει από τον συνταγματικό νομοθέτη, δηλαδή τη Βουλή».

«Η αποστολή της επιτροπής», συνεχίζει, «ήταν να συλλέξει τις απόψεις του ίδιου του λαού ως υποκειμένου της δημοκρατίας. Με σοβαρότητα, συστηματικότητα, πλουραλισμό και ελευθερία. Μακριά από λογικές δημοψηφισματικού χαρακτήρα και σχολίων τύπου facebook.

»Αυτό τελικά το καταφέραμε. Ελπίζω, ως πρόεδρος της επιτροπής αλλά και προσωπικά, στο τέλος αυτής της διαδρομής, να προκύψει ένα κεκτημένο διαλόγου που να αξιοποιηθεί στην αναθεωρητική διαδικασία. Μπορεί τα Μέσα Ενημέρωσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να μην τήρησαν σιωπηρή ή επιθετική στάση απέναντι σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο πλέον έχουμε ένα πρώτο παράδειγμα προεργασίας διαλόγου και για μελλοντικές συνταγματικές αναθεωρήσεις. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Πηγή: efsyn.gr


via http://ift.tt/2yVfsE8

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.