Ντράγκι: Στα 7,8 δισ. τα έσοδα του Ευρωσυστήματος την περίοδο 2012 - 2016 από τα ελληνικά ομόλογα

Το ποσό των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αγγίζουν τα καθαρά έσοδα από τόκους της περιόδου 2012 – 2016 οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από την απόκτηση ελληνικών ομολόγων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Μέσω της απαντητικής επιστολής του Ντράγκι προς τον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή φαίνεται πως πρόκειται για ομόλογα, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων (Securities Markets Programme, SMP) της ΕΚΤ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τόσο τα έσοδα από το τοκομερίδιο των ελληνικών ομολόγων όσο και τα έσοδα από την αγορά των ελληνικών τίτλων υπό το άρτιο (σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους).
 
Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα που είχαν εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) του Ευρωσυστήματος από τις αγορές ελληνικών ομολόγων για δικό τους λογαριασμό (τα λεγόμενα ANFA), καθώς αυτά εμπίπτουν «στο πεδίο των εθνικών αρμοδιοτήτων και όχι των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ».
 
«Τυχόν μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τη μεταβίβαση στο ελληνικό κράτος ποσών ίσων με τα έσοδα των ΕθνΚΤ δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ ή των ΕθνΚΤ, αλλά στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ», τονίζει ο Ντράγκι. 

Πηγή:  thepressproject.gr


via http://ift.tt/2gfbVfw

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.