Τσίπρας: Η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη από 2% φέτος - ΒΙΝΤΕΟ


Η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το 2% φέτος, δήλωσε ο Πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας στη Λάρισα.

«Το 2017 η ανάπτυξη θα κλείσει με τον αριθμό 2 μπροστά», τόνισε και ανέφερε ότι ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά τώρα ανάπτυξη 2,65% για το 2018. «Αν και εγώ εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη», είπε.

Το κρίσιμο ζήτημα, συνέχισε, είναι η ανάπτυξη να μην είναι μόνον αριθμοί αλλά να αφορά την καθημερινότητα του πολίτη.

Θα πρέπει να συνεννοηθούμε, πρόσθεσε, για το ποια ανάπτυξη θέλουμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας.

«Για μας, συνέχισε, αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη.

Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες».

«Εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης και οι προβλέψεις είναι μετά από πολλά χρόνια αισιόδοξες, τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε στο έργο της εκτροπής του Αχελώου που βάλτωσε. Το ζήτημα διαχείρισης του νερού, είπε, αφορά τόσο τη βιωσιμότητα όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και κατ’ επέκταση των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Το θέμα, είπε, μας απασχολεί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από την δεκαετία του ‘80. Στο διάστημα αυτό δεν προχώρησαν άλλα έργα για την διαχείριση των υδάτων και η Θεσσαλία απειλείται με ερημοποίηση.

Τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε σήμερα, είπε, προσθέτοντας ότι η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε προτάσεις διακοπής καλλιεργειών που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς, αλλά επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας.

Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, είπε ο πρωθυπουργός, η συνεργασία μας με τις Περιφέρειες της χώρας στην υλοποίηση του νέου προγράμματος, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αναπτυχθούν και οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας, πέραν του τουρισμού, που αναδεικνύεται ως ο δυναμικός τομέας της.via http://ift.tt/2kJPil4

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.