17 εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που άλλαξαν την καθημερινότητα μας

Οι Αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι και συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την κατάρτιση του πρώτου χάρτη μέχρι τα ρομπότ. Κάντε κλικ και μάθετε τους 17 τρόπους με τους οποίους συνεισέφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες στην εξέλιξη της σύγχρονης καθημερινότητάς μας.
© William J. Kole/AP
Φάρος
Η ιδέα της ασφαλούς εισόδου στο λιμάνι με τη χρήση του φωτός πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες που έχτισαν τον πρώτο φάρο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα π.Χ. Το βράδυ άναβαν μια φωτιά πάνω στο φάρο επιτρέποντας στα πλοία να έχουν μια πλήρη εικόνα της ακτογραμμής.
Οδόμετρο
Τα μηχανικά οδόμετρα χρησιμοποιούνταν κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους για τη μέτρηση των αποστάσεων που διένυε ένα όχημα. Τα οδόμετρα περιγράφει για πρώτη φορά ο Βιτρούβιος το 27 π.Χ. και πιστεύεται ότι εφευρέτης του ήταν ο Αρχιμήδης περίπου κατά τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (264 π.Χ. – 241 π.Χ.).
© Kiyoshi Ota/Bloomberg
Ρομποτ
Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, ο Έλληνας μαθηματικός και επιστήμονας Αρχύτας εφηύρε ένα ξύλινο περιστέρι που λειτουργούσε με ατμό υπό πίεση και μπορούσε να πετάξει 200 με 300 μέτρα κάθε φορά.
© Dirk Renckhoff / imageBROKER/REX
Νερόμυλος
Οι πρώτοι νερόμυλοι αποδίδονται ιστορικά στον υδραυλικό τροχό της Περαχώρας, μια μηχανή που κινείτο με νερό η οποία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα τον 3ο αιώνα π.Χ. Τον τροχό εφηύρε, κατά πάσα πιθανότητα, ο Φίλων ο Βυζάντιος.
© Wavebreak Media LTD/Corbis
Ιατρική
Κατά τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι πίστευαν πως οι ασθένειες ήταν η τιμωρία των Θεών προς τους ανθρώπους. Ο Ιπποκράτης, ωστόσο, κατέρριψε τη δοξασία πραγματοποιώντας πειράματα τα οποία απέδειξαν ότι οι ασθένειες ήταν αντίδραση του οργανισμού στα μικρόβια. Τον αναφέρουν συχνά ως τον πατέρα της δυτικής ιατρικής κι ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί διαχρονική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.
© Ocean/Corbis
Ξυπνητήρι
Αυτό που μας βοηθά ακόμη και σήμερα να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά, το ξυπνητήρι, προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Τα τότε ρολόγια, βέβαια, ήταν μηχανικά και αρκετά πρωτόγονα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν υδραυλικά ρολόγια που λειτουργούσαν με νερό και χτυπούσαν πάνω σε ευαίσθητα όργανα ή έσταζαν πάνω σε άλλα που έβγαζαν ήχους.
© AP Images
Χάρτες
Οι σύγχρονοι χάρτες δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ήταν ασαφείς και ιδιαίτερα περιγραφικοί. Ο Έλληνας Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του γεωγραφικού πλάτους και μήκους και έφτιαξε χάρτες βασιζόμενος στη θεωρία αυτή. Αργότερα, ακολούθησαν κι άλλοι Έλληνες όπως ο Ερατοσθένης και ο Στράβων που δημιούργησαν χάρτες που συνέδεαν τον τότε γνωστό κόσμο.
© RICARDO MORAES/Newscom/Reuters
Ολυμπιακοί αγώνες
Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του σύγχρονου κόσμου έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες διοργάνωσαν μια γιορτή στην Ολυμπία για να τιμήσουν τον Δία. Αθλητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε μια σειρά από αθλήματα όπως ο δίσκος και το ακόντιο.
© Design Pics/REX
Ιθαγένεια
Οι Αθηναίοι συνέλαβαν την έννοια της ιθαγένειας. Για να είναι Αθηναίος πολίτης κάποιος θα έπρεπε να έχει γονείς Αθηναίους, να έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία και να έχει συμμετάσχει στην απονομή δικαιοσύνης. Οι γυναίκες ωστόσο δεν είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.
© Bloomberg
Γερανός
Η σύγχρονη κατασκευαστική διαδικασία θα ήταν αδύνατη χωρίς τον σύγχρονο γερανό. Οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν μια απλούστερη μορφή αυτού για να ανυψώνουν φορτία για να χτίζουν. Την εποχή εκείνη, οι γερανοί λειτουργούσαν είτε με ζώα είτε με τη βοήθεια πολύ δυνατών σωματικά ανθρώπων.
© VINCENT KESSLER/Newscom/Reuters
Ντους
Εκτός από τα πολυτελή λουτρά, οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν και τα σύγχρονα ντους. Στα αποδυτήρια στα Γυμνάσια και στις Παλαίστρες είχαν τοποθετηθεί σωλήνες νερού για να κάνουν ντους οι αθλητές μετά την προπόνηση.
© GARO/PHANIE/REX
Δημοκρατία
Την δημοκρατία την οφείλουμε στους αρχαίους Έλληνες. Για να επιλύσει τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνταν από τη μειοψηφία των πλουσίων, ο νομοθέτης Σόλωνας εισήγαγε ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο υπήρχε στη Σπάρτη και έδωσε το δικαίωμα στους Αθηναίους να ψηφίζουν και στους εκλεγμένους από το λαό να ψηφίζουν νόμους.
© Nikodash/Getty Images
Μοχλός
Ο μοχλός είναι προϊστορικό εργαλείο και το χρησιμοποιούσαν για να σηκώνουν βαριά αντικείμενα με ελάχιστη προσπάθεια. Ο μοχλός χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους αρχαίους Έλληνες. Το 260 π.Χ., ο μαθηματικός Αρχιμήδης είπε: “Δώσε μου ένα μέρος να σταθώ κι ένα αρκετά μακρύ μοχλό και θα κινήσω τη Γη”.
© Cultura/REX
Γεωμετρία
Παρόλο που οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν τις γεωμετρικές τεχνικές οι Έλληνες ήταν εκείνοι που καθιέρωσαν τα γεωμετρικά δεδομένα μέσα από λογικά συμπεράσματα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης μας έδωσαν μια σειρά από γεωμετρικά αξιώματα και κανόνες που διδάσκονται ακόμη και σήμερα στα σχολεία.
© iStock/Getty Images
Δίκη με ενόρκους
Στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η σύγχρονη δίκη παρουσία ενόρκων. Οι ένορκοι έπρεπε να είναι Αθηναίοι πολίτες και πάνω από 30 ετών. Οι ένορκοι ήταν μέχρι 500 ώστε να είναι αδύνατον να δωροδοκηθεί η πλειοψηφία αυτών. Η αποζημίωση του κάθε ενόρκου ξεκίνησε επίσης στην αρχαία Ελλάδα
© Ros Drinkwater/Rex Features
Θέατρο
Η αγγλική λέξη “theater” προέρχεται από την ελληνική “θέατρον”. Οι αρχαίοι Έλληνες υποστήριζαν οικονομικά τις θεατρικές παραστάσεις και κάθε πόλη είχε τη δική της θεατρική ομάδα. Συχνά διοργανώνονταν, επίσης και θεατρικοί αγώνες. Η κωμωδία, η τραγωδία και οι σάτιρες γεννήθηκαν στην αρχαία Αθήνα. (φωτο) Το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.
© Getty Images/Getty Images
Οι μύθοι του Αισώπου
Οι δημοφιλέστεροι μύθοι όλων των εποχών γράφτηκαν από τον Αίσωπο, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν σκλάβος και κέρδισε την ελευθερία του μέσα από τους μύθους του. Ο πλέον γνωστός του μύθος είναι “Ο λαγός και η χελώνα”.
Περισσότερα θέματα για την αρχαία Ελλάδα εδώ.


via http://ift.tt/2hW9Wgs

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.