15 επαγγέλματα από τα παλιά χρόνια που τώρα δεν υπάρχουν πουθενά!Όλη αυτή η ποικιλία των διαφορετικών επαγγελμάτων που υπάρχει σήμερα, κάποτε δεν υπήρχε. Πριν 30 χρόνια για παράδειγμα, φυσικά και δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας όπως αναλυτής social media, προγραμματιστής ή τεχνικός δικτύων.
Υπήρχαν όμως κάποια άλλα επαγγέλματα που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Υπήρχε ο γαλατάς, ο τελάλης, ο φανοκόρος και ο κορινοθέτης. Επαγγέλματα που πλέον δεν τα ασκεί κανείς εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας.

1 . Κορινοθέτης
Οι κορινοθέτες ήταν νεαρά αγόρια που έστηναν τις κορίνες για την έναρξη καινούργιου παιχνιδιού στο Μπόουλινγκ.

2 . Ανθρώπινο Ξυπνητήρι

Πριν τα ξυπνητήρια και τα κινητά υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν αυτή ακριβώς τη δουλειά.. διασφάλιζαν ότι οι άνθρωποι θα ξυπνούσαν στην ώρα τους για να πάνε στη δουλειά τους . Χρησιμοποιώντας ξύλα, ρόπαλα ή και βότσαλα χτυπούσαν τα παράθυρα και τις πόρτες των πελατών τους .

3 . Κόφτης Πάγου


Πριν από τις σύγχρονες τεχνικές ψύξης υπήρχαν οι κόπτες πάγου που προμήθευαν τους ανθρώπους με πάγο.  Ήταν μια επικίνδυνη δουλειά που γίνονταν συχνά σε ακραίες συνθήκες.

4 . Άνθρωπος – ραντάρ για εχθρικά αεροσκάφη

Πριν από την ανακάλυψη του ραντάρ , ο στρατός  χρησιμοποιούσε ακουστικούς καθρέφτες και συσκευές σαν αυτές για να εντοπίσει τον ήχο των αεροσκαφών που πλησιάζουν.

5 . Κυνηγός αρουραίων

Οι κυνηγοί αρουραίων χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη για τον έλεγχο του πληθυσμού των αρουραίων. Υπέβαλλαν τον εαυτό τους σε  υψηλούς κινδύνους, πόνους και λοιμώξεις, αλλά βοήθησαν να εμποδιστεί η  εξάπλωση των αρουραίων.

6 . Φανοκόρος

Μέχρι να ανακαλυφθούν οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες υπήρχαν άνθρωποι που η αποστολή τους ήταν να ανάβουν και να σβήνουν τις λάμπες του δρόμου.

7 . Γαλατάς

Πριν από την ανακάλυψη των ψυγείων, το γάλα έπρεπε να παραδίδεται καθημερινά , αλλιώς θα χαλούσε. Αυτή ήταν η καθημερινή δουλειά του γαλατά .

8 . Μεταφορέας κορμών δέντρου

Πριν από την ανακάλυψη του αυτοκινήτου δεν υπήρχε άλλος τρόπος μεταφοράς των μεγάλων κορμών από τα ποτάμια. Εκεί υπήρχαν άνθρωποι επιφορτισμένοι με την αποστολή να τα οδηγήσουν σε περιοχές επεξεργασίας .

9 . Τηλεφωνητής

Οι τηλεφωνητές ήταν αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας ενός τηλεφωνικού δικτύου πριν από τη σύγχρονη τεχνολογία.  Σήμερα πλέον που όλα γίνονται ψηφιακά η θέση τους έχει καταργηθεί.

10 . Εκταφέας νεκρών

Οι εκταφείς νεκρών υπήρχαν τον 19ο αιώνα για να αφαιρούν τα πτώματα από τους τάφους. Στην συνέχεια τα παρέδιναν στα πανεπιστήμια για να χρησιμοποιηθούν σε έρευνες.

11 . Λέκτορας εργαζομένων

Ο λέκτορας εργαζομένων ήταν κάποιος που αναλάμβανε να διαβάζει ένα βιβλίο στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου για να τους διασκεδάσει. Συνήθως πληρώνονταν με χρήματα που συγκέντρωναν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι.

12. Ντελάλης

Όταν ακόμη δεν υπήρχε το ραδιόφωνο, το τηλέφωνο, η τηλεόραση και το μεγάφωνο, οι αρχές είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους και να τους πουν για αποφάσεις που τους αφορούσαν. Για αυτό υπήρχε ο Ντελάλης.  Έβαζε την παλάμη στο στόμα, σαν χωνί, κι έπαιρνε τις γειτονιές φωνάζοντας. Η αμοιβή του ήταν ένα ποτηράκι τσίπουρο ή λίγο κολατσιό.

13. Λούστρος

Ο λούστρος με το βαλιτσάκι και τις βούρτσες του, καθισμένος στο σκαμνάκι του, ξεσκόνιζε και γιάλιζε τα σκονισμένα παπούτσια των πελατών του.

14. Νερουλάς

Παλιότερα, που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια ή στις αυλές, ο νερουλάς είχε αναλάβει να προμηθεύει τις νοικοκυρές με νερό. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε στις περισσότερες περιοχές μέχρι το 1930. Ο διασημότερος Νερουλάς ήταν ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης. Λέγεται ότι όταν ο βασιλιάς Γεώργιος τον ρώτησε τι θα επιθυμούσε ως δώρο, αυτός το μόνο που ζήτησε ήταν ένα γαϊδουράκι, για να τον βοηθάει να μεταφέρει το νερό.

15. Γανωτής

Τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι νοικοκυρές για τις καθημερινές τους ανάγκες ήταν χάλκινα. Με τον καιρό και την πολλή χρήση σκούριαζαν και γίνονταν επικίνδυνα. Γι’ αυτό έπρεπε να γανωθούν, δηλαδή να καλυφθεί η επιφάνεια τους μ’ ένα στρώμα κασσίτερου για να τα κάνει ακίνδυνα από την οξείδωση. Αυτό ακριβώς έκανε ο Γανωτής, μια δουλειά δύσκολη και υπεύθυνη, αφού πολλές φορές έσωζε τους ανθρώπους από τα χειρότερα.


Περισσότερα αφιερώματα εδώ.


via http://ift.tt/2hW9TBi

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.