Η Ρωσία πιθανόν χρησιμοποίησε τον «πατέρα όλων των βομβών» στη Συρία (Video)

Φήμες για χρήση της ισχυρότερης συμβατικής βόμβας που υπάρχει στο οπλοστάσιο της ρωσικής Αεροπορίας εμφανίστηκαν χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη καταγεγραμμένη επιχειρησιακή ρίψη του όπλου.

Γνωστή και ως «Ο πατέρας όλων των βομβών» (FOAB) η ρωσική βόμβα φαίνεται ότι είναι το αντίστοιχο της αμερικανικής θερμοβαρικής GBU -43/B MOAB (Mother of All Bombs) η οποία έχει ισχύ 22.000lbs.

Η ρωσική αντίστοιχη βόμβα είναι ελαφρύτερη αλλά διαθέτει ισχύ ισοδύναμη με 44 τόνους ΤΝΤ καθιστώντας την πιο καταστροφική από τη MOAB.

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο ρώσος Πτέραρχος Alexander Rukshin, ο οποίος διετέλεσε Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, η πρώτη δοκιμή έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 2007 ενώ τα καταστροφικά αποτελέσματα επί του στόχου διαπιστώθηκε ότι είναι αντίστοιχα με αυτά ενός πυρηνικού όπλου.

Η φημολογούμενη χρήση του «πατέρα όλων των βομβών» στη Συρία εναντίον θέσεων ισλαμιστών του ISIS έγινε χθες μετά από αναρτήσεις αυτόπτων μαρτύρωνπου βρίσκονταν κοντά στην πόλη συριακή πόλη Deir ez-Zor. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ως φορέας του όπλου φέρεται το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160 Blackjack, κάτι που αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν ισχύει λόγω των διαστάσεων του όπλου.  Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν ο φορέας ρίψης να γίνεται από μεταγωγικό αεροσκάφος και συγκεκριμένα είτε από Il-76, είτε από το «θηριώδες» An-124 με άφεση από την οπίσθια ράμπα φόρτωσης όπως ακριβώς συμβαίνει με τις αμερικανικές GBU-43/B και BLU-82/B Daisy Cutter.

Η FOAB χρησιμοποιεί αλεξίπτωτο επιβράδυνσης ώστε να δοθεί στο αεροσκάφος φορέα να διαφύγει του ωστικού κύματος ενώ η κατεύθυνση σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις γίνεται με δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού θέσης GLONASS που είναι αντίστοιχο του αμερικανικού GPS.

Η συγκεκριμένη όμως μέθοδος ρίψης υποδηλώνει ότι πιο πιθανό είναι η ρίψη να γίνεται χωρίς κατεύθυνση καθώς η ισχύς του όπλου εξασφαλίζει πλήρη καταστροφή σε ακτίνα αρκετών μιλίων από το επίκεντρο της έκρηξης.   

 

The post Η Ρωσία πιθανόν χρησιμοποίησε τον «πατέρα όλων των βομβών» στη Συρία (Video) appeared first on Think News.via http://ift.tt/2gSCFTf

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.