Τουρκία: Ζήτημα τιμής για τον Ερντογάν η αγορά των ρωσικών S-400

Σε ζήτημα τιμής και εθνικού… στοιχήματος έχει αναδείξει η Άγκυρα την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Όσο η Δύση αντιδρά, τόσο η Τουρκία υπεραμύνεται του δικαιώματός της να αποκτήσει ένα από τα πιο σύγχρονα αμυντικά συστήματα στον κόσμο.

Σήμερα τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου, όσο και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και ο υπουργός για την Ε.Ε. με ‘μπαράζ’ δηλώσεών τους αναφέρθηκαν στο θέμα των S-400 και επέκριναν όσους τους… επικρίνουν.

Μάλιστα ο υπουργός για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, έφερε ως επιχείρημα την Ελλάδα για το δικαίωμά τους να αγοράσουν τους ρωσικούς πυραύλους,  λέγοντας πως όταν η Ελλάδα αγόρασε τους S-300, κανένας δεν αντέδρασε σε αντίθεση τώρα με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα,  ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι είναι αναγκαίο για την Τουρκία να αγοράσει τους S-400, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές από τη Συρία και το Ιράκ. «Μήπως μας πρόσφερε κάποιος από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ τη συνδρομή του για ανάπτυξη αντι-αεροπορικού συστήματος κι εμείς αρνηθήκαμε;».

«Το ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι S-300 δεν έγινε ποτέ αντικείμενο κριτικής, γιατί σε εμάς γίνεται για τους S-400;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για να επιχειρηματολογήσει στη συνέχεια λέγοντας ότι «η ικανότητα της Τουρκίας να ενισχύει την ασφάλειά της, είναι παράλληλα προς όφελος της Ευρώπης και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εξήρε τη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, για το δικαίωμα αυτο-οχύρωσης της κάθε χώρας με όποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα επιθυμεί, λέγοντας ότι ‘αντιμετωπίσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ’.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε μάλιστα ‘κενές περιεχομένου’ τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει κάποιοι ‘κύκλοι’, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τους S-400 και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Τουρκίας «να προβαίνει σε κάθε βήμα που απαιτείται για την εθνική της ασφάλεια».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ‘Αναντολού’, είπε ότι «θεωρούμε αναγκαίο για την ασφάλεια της χώρας μας να αγοραστούν οι πύραυλοι αυτοί».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «θα έχει τίμημα η μη ακύρωση του δημοψηφίσματος που προγραμματίζουν οι Κούρδοι στο Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα που θα δημιουργήσει θα είναι αστάθεια, κρίση, χάος και άλλα που δεν μπορούν να προβλεφθούν καν».

The post Τουρκία: Ζήτημα τιμής για τον Ερντογάν η αγορά των ρωσικών S-400 appeared first on Think News.via http://ift.tt/2h5UPwS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.