Εκσυγχρονισμός F-16: Αύξηση 40% λόγω της δεκαετούς καθυστέρησης

Το 2008 επί κυβερνήσεως Κωστα Καραμανλή και Υπουργού Εθνικής Αμύνης Βαγγέλη Μεϊμαράκη έπεσε στο τραπέζι για πρώτη φορά η προοπτική εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών F-16 και συγκεκριμένα των Block 30, Block 50 και 52+ στο επίπεδο των F-16 Block 52+ Advanced. Το τελευταίο ήταν το αεροσκάφος που πραγματικά εισήγαγε νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στη Π.Α απόρροια των εξελιγμένων συστημάτων του όπως το Link 16 ή τα νέα όπλα αέρος εδάφους JSOW και JDAM.

Μολονότι, τα F-16 Block 52+ είχαν παραληφθεί προ ολίγων ετών η Π.Α διέβλεπε την ανάγκη ομογενοποίησης του στόλου και τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που προσφέρει το F-16 Block 52+ Advanced. Με εξαίρεση το ραντάρ AESA που εισήχθη στο configuration του εκσυγχρονισμού τα επόμενα πέντε έτη η Π.Α θα μπορούσε να είχε εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16 και ειδικότερα των Peace Xenia II και III στο επίπεδο Block 52+ Advanced ενώ στα F-16 Block 30 θα μπορούσαν να είχαν εκσυγχρονιστεί με το πακέτο CCIP Lite. 

Η Π.Α έχασε την ευκαιρία και ακολούθως η Τουρκική Αεροπορία εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια και την απραξία της χώρας μας και απέκτησε ποιοτικό προβάδισμα με εκσυγχρονισμό των Tουρκικών F-16 στο επίπεδο F-16 Block 50 Advanced. Από το 2008 έως σήμερα το κόστος για τον εκσυγχρονισμό των F-16 ανέβηκε κατά 40%. Συγκεκριμένα, το κόστος κυμαίνεται περί το 4% ετησίως απόρροια του πληθωρισμού και λαμβάνοντας υπόψη τον βιομηχανικό δείκτη Industrial Aeronautical Index. Και όσο εξακολουθούμε και καθυστερούμε αυτό το κόστος θα αυξάνεται. 

Με πολύ απλά λόγια εάν η Ελλάδα είχε εκκινήσει εγκαίρως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 σήμερα:

  1. Θα είχε εξοικονομήσει περί τα 600 με 700 εκατομμύρια δολάρια διαθέτοντας αυτό το ποσό σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα. 
  2. Ήδη το 2018 το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα ήταν στο τελικό του στάδιο και η Π.Α θα είχε στη διάθεση της μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα οπλικών συστημάτων. Με εξαίρεση το ΑESA που θα μπορούσε κάλλιστα τα επόμενα χρόνια να είχε ενσωματωθεί.
  3. Θα υπήρχε ομοιοτυπία και κοινή γραμμή λογιστικής υποστήριξης. 
  4. Η ΕΑΒ και γενικότερα η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία θα είχε πολλαπλά οφέλη. 
  5. Θα ήμασταν έτοιμοι και τεχνολογικά ώριμοι για την απόκτηση ενός αεροσκάφους πέμπτης γενιάς έχοντας πάρει μια γεύση. 
  6. Η Π.Α δεν θα υστερούσε έναντι της απειλής τη στιγμή που σήμερα η Τουρκική Αεροπορία έχει εκσυγχρονισμένα F-16 ενώ η ελληνική όχι. Σήμερα, όταν τα πρώτα ελληνικά F-16 θα εισέρχονται στην ΕΑΒ για εκσυγχρονισμό η Τουρκία θα παραλαμβάνει και θα αξιοποιεί F-35. 
  7. Έχοντας κάνει τον εκσυγχρονισμό η Π.Α θα ήταν απρόσκοπτη να αφοσιωθεί στην απόκτηση του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.

 

 

 

The post Εκσυγχρονισμός F-16: Αύξηση 40% λόγω της δεκαετούς καθυστέρησης appeared first on Think News.via http://ift.tt/2eL0Q5g

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.