Καλοί οιωνοί για την διεκδίκηση της έδρας του EMA, τονίζουν Κατρούγκαλος – Ξανθός

Αισιόδοξοι, ότι η Ελλάδα με ένα άρτια τεκμηριωμένο φάκελο που έχει καταθέσει και με τα σοβαρά επιχειρήματα που προβάλλει, διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις την μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο, στην Αθήνα, εμφανίστηκαν, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ενημερώνοντας τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την ελληνική υποψηφιότητα για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και την προετοιμασία του σχετικού φακέλου και οι δυο μίλησαν για έναν εφικτό, εθνικό στρατηγικό στόχο, καθώς η χώρα μας όχι μόνο τηρεί τα κριτήρια, αλλά έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ομόθυμη ήταν και η στάση όλων των κομμάτων, που δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο οικονομοτεχνικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι η εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα, θα σηματοδοτήσει γενικότερα και μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, για τη χώρα μας, που μαζί με άλλες 18 ευρωπαϊκές χώρες διεκδικούν την μετεγκατάσταση του Οργανισμού, είναι στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη του τομέα των φαρμάκων, ο οποίος συμβάλει στο ΑΕΠ, κατά 3,5%.

Έγινε είπε, «μια πολύ καλή προετοιμασία του φακέλου μας, η πρόταση έχει ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τηρεί με το παραπάνω όλα τα κριτήρια, ενώ έχει και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής φαρμακοβιομηχανίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ακόμα, ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα προωθεί την πρότασή της να αλληλοϋποστηριχθούν οι χώρες του Νότου στη πρώτη ψηφοφορία.

«Ποιοτικά, ο δικός μας φάκελος είναι ο καλύτερος. Εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική απόφαση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και αφού θα έχουν προηγηθεί τρεις ψηφοφορίες, με την τελευταία να γίνεται ανάμεσα στις δύο επικρατέστερες» σημείωσε.

Ο κ. Ξανθός, μίλησε από την πλευρά του για μια κοινή προσπάθεια με εθνικά χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, με τους 900 εργαζόμενους και με τη διαρκή παρουσία των πάνω από 3.500 εμπλεκομένων στο χώρο του φαρμάκου, είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό κομμάτι».

Έμφαση έδωσε και στην αξιοπιστία του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την υποψηφιότητά μας, καθώς και στο καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες του Νότου, με τις οποίες, όπως είπε, «διαπραγματευόμαστε το θέμα των προσιτών τιμών στα φάρμακα».

«Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση στην οποία πρωτοστάτησε η χώρα μας και είναι ένα σημαντικό κεκτημένο που θα μας διευκολύνει στα πλαίσια της ψηφοφορίας» τόνισε.

«Είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση εθνικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, διότι δείχνει ότι υπάρχουν ρεαλιστικές δυνατότητες να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία, που δεν θα στηρίζεται στο κλασσικό μοντέλο του τουρισμού και παλαιότερα της οικοδομής, αλλά σε τομείς που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως ο χώρος των φαρμάκων που είναι προνομιακός, με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες. Η πρόταση μας λοιπόν ενισχύει αυτή την προοπτική» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και κατέληξε:

«Οι οιωνοί είναι καλοί. Η επιτυχής κατάληξη της υποψηφιότητας θα δώσει και ένα σημαντικό στίγμα, ότι η Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση που πέρασε, διεκδικεί να σταθεί όρθια στα πόδια της».

«Σαν εθνικός φορέας, τόσο σε ό,τι αφορά τη διοίκηση, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα. Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια αυτή, που πρέπει να πάει μέχρι τέρμα» τόνισαν από την πλευρά τους η Δέσποινα Μακριδάκη και ο Ηλίας Γιαννόγλου, Α’ και Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, αντίστοιχα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)via http://ift.tt/2wHot31

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.