Προκλητικός ο Ράμα: Η Ελλάδα είναι η μοναδική γειτονική χώρα με την οποία έχουμε προβλήματα

Την Ελλάδα κατονόμασε ως την μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Αλβανία έχει διμερή προβλήματα ο σοσιαλιστής Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναπτύσσοντας στο αλβανικό κοινοβούλιο τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησής του.

Πρόσθεσε επ’ αυτού ότι τα Τίρανα επιθυμούν «αμοιβαία φιλία, αντίστοιχη δέσμευση και διμερή συνεργασία».

Αναφερόμενος στην ελληνική εθνική μειονότητα, δεσμεύθηκε ότι θα είναι «διαρκώς αυξανόμενο» το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της και την χαρακτήρισε «μέσο για την προώθηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Έσπευσε, δε να σημειώσει ότι «η Αλβανία, ανεξαρτήτως των προβλημάτων και αναγκών της, δε θα κλείσει ποτέ, ούτε τα μάτια και ούτε το στόμα, σε υπεράσπιση των αληθειών και των δικαιωμάτων της».

Εξέφρασε τέλος την εμπιστοσύνη του ότι το μέλλον «θα επιφέρει τις επιθυμητές λύσεις για τις δύο πλευρές», προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις θα ανέλθουν σε νέο στρατηγικό επίπεδο φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας μέσω πραγματικού διαλόγου και όχι με άστοχες δηλώσεις».

Αντιπαράθεση Κοτζιά – Ράμα

Νωρίτερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον αλβανικό ιστότοπο «Πολίτικο» είχε δηλώσει έτοιμος να τερματίσει την στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νέα στάση του Ράμα αποτελεί αντίδραση σε δήλωση του Νίκου Κοτζιά ο οποίος κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας ανακοίνωσε στους ομολόγους του για το βέτο που αναμένεται να θέσει στην Αλβανία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κατά το αλβανικό Πολίτικο, ο Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει ενημερώσει τους ομολόγους του για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το σφετερισμό ιδιοκτησιών που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα.

«Στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας μας, είχα και συζητήσεις με μία σειρά από Υπουργούς και Επιτρόπους, όπου έκανα πάρα πολύ σαφές κάτω από ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορούν να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες χώρες» δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

The post Προκλητικός ο Ράμα: Η Ελλάδα είναι η μοναδική γειτονική χώρα με την οποία έχουμε προβλήματα appeared first on Think News.via http://ift.tt/2w38DCS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.