Ο Ερντογάν πετάει το γάντι στις ΗΠΑ για το Ιράν.

Μετά τα προσύμφωνα για την αγορά S-400 από τη Ρωσία, η Τουρκία διανύει περίοδο επιδείνωσης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Μετά από έρευνα των αμερικανικών αρχών αναφορικά με τον έλεγχο τήρησης των κυρώσεων κατά του Ιράν, αποδείχθηκε πως ο πρώην υπουργός οικονομικών της Τουρκίας (και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν) Zafer Caglayan, κατείχε τράπεζα η οποία επέτρεπε οικονομικές δραστηριότητες του Ιράν οι οποίες δεν προβλέπονται από τις επιβεβλημένες κυρώσεις. 

Ο Ερντογάν είπε πως βλέπει αυτήν την κίνηση των ΗΠΑ ως εχθρική απέναντι στην Τουρκία και πως η Τουρκία ουδέποτε συμφώνησε στις επιβληθείσες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. 

Από αυτά, δε φαίνεται μόνο πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, αλλά και το οτι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τη Δύση έχοντας διαλέξει σαν κύριους εταίρους της τη Ρωσία, το Ιράν, το Κατάρ και την Κίνα. 

Μένει να δούμε αν η πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία προκειμένου να εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις της, οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω κινήσεις απελπισίας σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, καθώς η μεγάλη διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έγκειται στο ζήτημα της στήριξης των Κούρδων από τις ΗΠΑ.

The post Ο Ερντογάν πετάει το γάντι στις ΗΠΑ για το Ιράν. appeared first on Think News.via http://ift.tt/2jbYC0i

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.