Συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν με επίκεντρο την περιφερειακή ασφάλεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνομίλησε σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την «ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ «επικεντρώθηκε στην κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Τουρκίας να συνεργαστούν με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας» επισημαίνει η αμερικανική προεδρία σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Επισημαίνοντας την στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία του να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξη της σταθερότητας στην περιοχή» σημείωσε από την πλευρά της η τουρκική προεδρία.

Αυτή η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί, ιδίως μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες», προκειμένου να πολεμήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

 

Ο πρώην υπουργός, Ζαφέρ Τζαγλαγιάν, και ο πρώην επικεφαλής μιας κρατικής τουρκικής τράπεζας κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές ότι συνωμότησαν για να παραβιάσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μέσω της παράνομης μεταφοράς εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της Τεχεράνης.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ξεκινά την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, «εάν παρουσιασθεί η ευκαιρία».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)via http://ift.tt/2gTv8U7

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.