Μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα στον «Ονησίφορο» της κυπριακής ΑΟΖ

Βρέθηκε φυσικό αέριο στο κοίτασμα «Ονισήφορος», αλλά είναι τόσο λίγο που από μόνο του δεν καθίσταται εμπορεύσιμο.

Αν και απογοητευτικό το αποτέλεσμα για την κοινή γνώμη, για τους ειδικούς των TOTAL – ENI, αλλά και της ExxonMobil που

παρακολουθούν από κοντά, έφερε αισιοδοξία, αφού θεωρούν ότι η γεώτρηση, που είναι η πρώτη εκτός του αιγυπτιακού Ζορ στην περιοχή, απέδειξε ότι το «γεωλογικό μοντέλο Ζορ» είναι σωστό.

Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις των εν λόγω αναδόχων (δύο από Εni-Total, δύο από ExxonMobil και μία από Total), αφού υπάρχουν πολύ ελπιδοφόροι στόχοι για κοιτάσματα στα τεμάχια 6, 8, 10 και 11 γύρω από τον Ερατοσθένη, με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση.


Αναστασιάδης: Μεγάλες ελπίδες

Μεγάλες ελπίδες δημιουργούν στην κυβέρνηση και στους ειδικούς τα δεδομένα που προέκυψαν από τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 και το κοίτασμα «Ονησίφορος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το γεγονός ότι έχουν βρεθεί τα ίδια συστατικά που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις στο κοίτασμα ΖΟΡ, ικανοποιεί τους εμπειρογνώμονες.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι υπάρχει μια απαισιοδοξία σήμερα στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον «Ονησίφορο», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως «δεν τίθεται θέμα απαισιοδοξίας» και σημείωσε πως «μπορεί το συγκεκριμένο κοίτασμα -ο ταμιευτήρας- να μην είναι αρκούντως ικανός να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις εκμεταλλευσιμότητας από μόνος του», όμως τα δεδομένα δημιουργούν μεγάλες ελπίδες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τεχνοκράτες του υπουργείου Ενέργειας επεξεργάζονται και αξιολογούν τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους και την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης θα ενημερώσει σχετικά την επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη συνολική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις εταιρείες.


Συντάκτης: Ακης Φάντης
Πηγή: efsyn.grvia http://ift.tt/2xZLOgC

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.