«Το 20% των προσφύγων μένει πλέον σε δομές στην κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο Μουζάλας

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τόνισε ότι η κεντρική Μακεδονία -όπου στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, «σήκωσε» το κεντρικό βάρος, φιλοξενώντας πάνω από το 50% του πληθυσμού- φιλοξενεί πλέον τo 20% του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή περίπου 11.000, οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στη χώρα μας.

«Ο στόχος επετεύχθη, ο λαός έδειξε μεγαλοθυμία και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης οι πρόσφυγες ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στα εναπομείναντα camps και σε διαμερίσματα» τόνισε ο Μουζάλας. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν κλείσει περίπου τα μισά camps -11 τον αριθμό- και αναμένεται να κλείσουν κι άλλα, με προτεραιότητα τη δομή στο Δερβένι και τη SOFTEX.

«Στην κεντρική Μακεδονία είχαμε 22.000 πρόσφυγες, τώρα έχουμε 11.000 με στόχο να μειωθούν κι άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας στοιχεία για τις μετακινήσεις προσφύγων, τόνισε ότι τους τελευταίους 15 μήνες «έχουν μετεγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες 17.000 πρόσφυγες, είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν άλλοι 7.000, έγιναν 7.000 επανενώσεις οικογενειών- 100 με 200 επανενώσεις τον μήνα και 7.000 οικειοθελείς επιστροφές».

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι η χώρα, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνου και σε μια «συμβολική κίνηση καλής θέλησης, θα δεχθεί μερικές δεκάδες άτομα που είναι επιστροφές από τη Γερμανία».

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας, ευχαρίστησε για την συνεργασία τον κ. Μουζάλα τονίζοντας ότι ο πληθυσμός που έχει τώρα διαμορφωθεί, μπορεί να τον «σηκώσει» η τοπική κοινωνία και παράλληλα, οι πρόσφυγες, να είναι σε καλές συνθήκες διαβίωσης.

Ο κ. Μουζάλας είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο εξήρε για τη βοήθειά του «να μην αναπτυχθούν ρατσιστικά και ξενοφοβικά συναισθήματα», ζητώντας παράλληλα τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ένταξη των ανθρώπων που θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Άτυπη συνάντηση είχε, τέλος, ο κ. Μουζάλας και με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)via http://ift.tt/2wNqSLf

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.