Ο τρομοκρατικός πυρήνας της Βαρκελώνης ετοίμαζε επιθέσεις με 100 κιλά εκρηκτικά

Εκατό κιλά εκρηκτικής ύλης TATP, που μετέφερε σε τρία φορτηγάκια, σκόπευσε να χρησιμοποιήσει ο τρομοκρατικός πυρήνας που εξαπέλυσε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας, El Periodico de Catalunya, αυτό αποκάλυψε στην ισπανική δικαιοσύνη ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ, μοναδικός επιζώντας από την έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι όπου οι τρομοκράτες κατασκεύαζαν εκρηκτικά, στο Αλκανάρ (200 χιλιόμερα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης).

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ομολογία του στον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση κι επικαλείται η εφημερίδα, η έκρηξη σημειώθηκε όταν τα μέλη του πυρήνα που βρίσκονταν στο σπίτι είχαν φθάσει στην τελική φάση της κατασκευής των εκρηκτικών, την φάση της ξήρανσης, της προετοιμασίας δηλαδή των εκρηκτικών υλών με στόχο τη μεταφορά τους σε 20 σάκους χωρητικότητας 5 κιλών σε τρία οχήματα. Κατόπιν θα ανατίνασσαν τα εκρηκτικά κοντά σε μνημεία και αξιοθέατα της πόλης.

Η ποσότητα των 100 κιλών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνες βάρους λίγων κιλών που κατάσχουν συνήθως οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016, οι ερευνητές είχαν βρει 15 κιλά αυτής της εκρηκτικής ύλης κατά την έφοδό τους σε ένα διαμέρισμα.

Το TATP (υπεροξείδιο της τριακετόνης), μια ασταθής εκρηκτική ύλη στην οποία έχουν δώσει το προσωνύμιο η «μητέρα του Σατανά», το χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καθώς μπορεί να κατασκευαστεί από υλικά που βρίσκονται στο εμπόριο.

Χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων στις επιθέσεις του Παρισιού το Νοέμβριο του 2015, στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016 και στο Μάντσεστερ τον Μάιο του 2017.

The post Ο τρομοκρατικός πυρήνας της Βαρκελώνης ετοίμαζε επιθέσεις με 100 κιλά εκρηκτικά appeared first on Think News.via http://ift.tt/2jsLtQu

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.