Θα γίνει του …Άιντα σήμερα: Φόβοι ότι ο Νορβηγός μεσολαβητής θα τα τινάξει όλα στον αέρα

Στη δεύτερη εβδομάδα μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, από σήμερα Δευτέρα. Και αρκετοί διπλωμάτες, που έχουν ανάμειξη στη διαπραγμάτευση, εκφράζουν φόβους ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με την ανικανότητά του, θα τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα.

Έγινε γνωστό ότι διακόπτει τους συνομιλητές του χωρίς λόγο και αιτία, ενώ δείχνει τάσεις να χειροκροτεί ότι λένε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εάν συνεχίσει την ίδια τακτική και εάν δεν σταματήσει την έκδηλη εύνοια του προς τους Τούρκους, το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από την παρουσία του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες θα εξατμιστεί.

Η πρώτη συνάντηση στις 10-11 πμ (11-12 ώρα Κύπρου) είναι στο τραπέζι 1 για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και στις 11πμ-12 μμ  (12-1300 ώρα Κύπρου) για τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Στο τραπέζι 1 συζητούν οι δύο κοινότητες στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ υπό το καθεστώς παρατηρητή το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων και στο τραπέζι 2 εκπροσωπούνται μόνο οι δύο κοινότητες που συζητούν τα άλλα θέματα.

Στο τραπέζι 1 οι θέσεις θα κατατεθούν γραπτώς ενώ στο τραπέζι 2 δεν αποκλείεται να δοθούν επίσης γραπτώς. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία, η οποία πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της και να δώσει τις προτάσεις για τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Μέχρι τώρα η απάντησή της είναι αρνητική.

Όπως είχε δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την παρουσία του στο Κραν Μοντάνα, την Παρασκευή, σε συνάντησή του με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών προέκυψε μια ξεκάθαρη αντίληψη “των απαραίτητων συστατικών ενός πακέτου που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική διευθέτηση στην Κύπρο».

Ο ΓΓ δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Ελβετία αν χρειαστεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Θα επανέλθει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Ρώμη στις 7 Ιουλίου.

mignatiou.com

The post Θα γίνει του …Άιντα σήμερα: Φόβοι ότι ο Νορβηγός μεσολαβητής θα τα τινάξει όλα στον αέρα appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.