Δύο αεροπλανοφόρα που θα επιχειρούν μη επανδρωμένα τάνκερ

Την ταυτότητα των δύο πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων του Ναυτικού των ΗΠΑ που θα είναι τα πρώτα από τα οποία θα επιχειρεί το MQ-25A Stingray, το μη επανδρωμένο αερόχημα εναέριου ανεφοδιασμού (τάνκερ), αποκαλύπτει δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (United States Naval Institute – USNI News).

Πρόκειται για τα τύπου Nimitz USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) και USS George H.W. Bush (CVN-77), που πρόκειται να υποβληθούν σε αναβαθμίσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εγκατάσταση των σταθμών ελέγχου και των ζεύξεων δεδομένων που απαιτεί ο έλεγχος των μη επανδρωμένων τάνκερ.

Υπενθυμίζεται, ότι το αεροπλανοφόρο USS George Bush (CVN-77), ήταν το πρώτο αεροπλανοφόρο στο κατάστρωμα του οποίου, το 2013, προσγειώθηκε μη επανδρωμένο αερόχημα, το κατασκευής Northrop Grumman X-47B.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η αναβάθμιση των δύο αεροπλανοφόρων, αλλά καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η πρόθεση του Ναυτικού των ΗΠΑ να επιταχύνει την ανάπτυξη του Stingray ώστε να αρχίσουν επιχειρήσεις το 2019.

Η ένταξη σε υπηρεσία του μη επανδρωμένου τάνκερ αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, καθώς θα ανακουφίσει τον επιχειρησιακό φόρτο του χρησιμοποιούμενου σήμερα αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού από αεροπλανοφόρο, του F/A-18E/-F Super Hornet. Σύμφωνα με στοιχεία του USNI το 25% έως 30% των εξόδων που καταγράφουν τα Super Hornet αφορά αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού.

Προς το παρόν οι τέσσερις υποψήφιοι ανάδοχοι του Stingray, οι General Atomics, Lockheed Martin, Boeing και Northrop Grumman αναμένουν την αίτηση για προσφορά (RfP: Request for Proposal) που το Ναυτικό των ΗΠΑ θα εκδώσει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ας σημειωθεί, ότι στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2018 το Ναυτικό των ΗΠΑ αιτείται ποσό 199 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εργασιών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) του MQ-25A Stingray.

defence-point.gr

The post Δύο αεροπλανοφόρα που θα επιχειρούν μη επανδρωμένα τάνκερ appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.