Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό: Πιέζουν τον Αλ.Τσίπρα να μεταβεί στην Ελβετία

Της Λίνας Ακριβοπούλου

Σε «σκληρό» πόκερ έχουν μετατραπεί οι συνομίλιες για το κυπριακό στο Crans-Montana, καθώς όπως όλα δείχνουν υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο που δεν περιορίζεται μόνο στην Ελβετία, αλλά επεκτείνεται και σε Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα και Λονδίνο.

Ο ΟΗΕ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις έτσι ώστε να βρεθούν αύριο Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πρωθυπουργοί των τριών εγγυητριών δυνάμεων ( σ.σ. ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι), ενώ έως τώρα ο μόνος πρόθυμος να παραστεί στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων καλούνται την Πέμπτη, όταν δηλαδή θα είναι στην Πενταμερή και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ζητά πιεστικά τη συμμετοχή των τριών πρωθυπουργών και επιμένει ότι πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία του κ. Γκουτέρες οι πρωθυπουργοί και να τον συναντήσουν στον Κραν Μοντάνα.

Αυτή η προθυμία του Γιλντιρίμ είναι απολύτως φυσιολογική αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα στο σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ υπάρχει ο απαράδεκτος όρος και κατάφορα άδικος για τους Ελληνοκυπρίους ότι οι ιδιοκτησίες στην Κύπρο θα ορίζονται από αυτούς που τους κάνουν χρήση αυτή την στιγμή και όχι από αυτούς που έχουν τους νόμιμους τίτλους. Με άλλα λόγια ό,τι βρίσκεται στα κατεχόμενα θα ανήκει στους Τουρκοκύπριους.

Το θέμα της παρουσίας των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της πρωινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν η Τερέζα Μέι και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, άλλωστε, φέρεται να είπε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί», στο σημείο δηλαδή που απαιτείται η παρουσία των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών χωρών. Την ίδια άποψη φέρεται να εξέφρασε και  η κ. Μέι, αν και οι Βρετανοί είναι πάντα απρόβλεπτοι.

Υπνεθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε χθεσινή δήλωση του  σχετικά με  της προσκλήσεις στην κ. Μέι, στον κ. Τσίπρα και στον κ. Γιλντιρίμ και αν δικαιολογείται η έλευση του κ. Γκουτέρες επισήμανε: «Αν ρωτάτε εμένα, τίποτα. Αλλά είναι καλό που έρχεται. Θέλω να πω το εξής: Σήμερα κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά στη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει. Τα ερωτήματα αυτά από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά, σωστά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Διότι κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε. Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι Πρόεδροι. Καλό σας βράδυ».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Τσίπρα – Μέι, αντικείμενο της οποίας ήταν η εν εξελίξει Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέι συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους

Νέα προβοκάστια του Έσπεν Μπαρθ Έιντε:  Άλλα συζήτησαν με το Γκουτέρες και άλλα κατέγραψε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Εν αναμονή της  εκ νέου άφιξης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και με την αποκάλυψη του πλαισίου που κατέθεσε με τα συμπεράσματά του, άρχισαν να διαφαίνονται οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός που καταδεικνύει για άλλη μια φορά την στήριξη της Τουρκίας και των Τ/κ από τον Έιντε

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ .Νίκος Αναστασιάδης  επισήμανε ότι το γραπτό πλαίσιο των συμπερασμάτων του Αντόνιο Γκουτέρες, είναι σαφώς διαφοροποιημένο από τα όσα συζητήθηκαν κατά την εκεί παρουσία του, ρίχνοντας την ευθύνη στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος και ανέλαβε τη συγγραφή του.

Το εν λόγω πλαίσιο, προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο του γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, όσο και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, οι οποίοι τόνισαν ότι το πλαίσιο, όπως έχει συνταχθεί, ευνοεί την τουρκική πλευρά αλλά αφήνει ασάφειες σε ο,τι αφορά τη δική μας πλευρά.

Ένα βασικό, λοιπόν, ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο να πάνε οι πρωθυπουργοί των τριών εγγυητριών δυνάμεων από τη στιγμή που τα συμπεράσματα δεν είναι δεσμευτικά και υπάρχει τεράστιο χάσμα στο ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Επιστροφή Γκουτέρες

Σε ρόλο πυροσβέστη φαίνεται να επιστρέφει και πάλι στην Ελβετία ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την κρίση που υπήρξε αλλά και το κάλεσμα για επάνοδό του από τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη.

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης συνεχίζει να εμφανίζεται φειδωλός έχοντας ωστόσο την Τουρκία να δυναμιτίζει το κλίμα, αφού πλέον κάθε νέα δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών προκαλεί δυσφορία στην Ε/κ πλευρά. Επισημαίνεται ότι η Τουρκία διά στόματος του εκπροσώπου της επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της για παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και μετά τη λύση και στην παρουσία εγγυητριών δυνάμεων.

Όσον αφορά τις προτάσεις της Ε/κ πλευράς, ο κ. Τσαβούσογλου τις χαρακτήρισε ανόητες και εκτός πλαισίου, ενώ παράλληλα την κατηγόρησε για κάποιες διαρροές εγγράφων παρόλο που συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους. Γεγονός που διαψεύσθηκε αργότερα από την Ε/κ πλευρά.

Σε αποκαλύψεις υποσχέθηκε ότι θα προβεί από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησαν οι Τούρκοι κατά τη Διάσκεψη της Δευτέρας. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας για το καθεστώς ασφάλειας της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα συγκροτηθεί σήμερα και δεύτερη ομάδα εργασίας σχετικά με την απομάκρυνση των στρατευμάτων.
el.gr

The post Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό: Πιέζουν τον Αλ.Τσίπρα να μεταβεί στην Ελβετία appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.