ΚΛΗΡΩΤΗΡΙΟ ~ ΤΟ ‘ΛΟΤΤΟ’ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα που σχετίζονται με την Αθηναϊκή Δημοκρατία και τη λειτουργία της είναι το Κληρωτήριο. Το απλό αυτό μηχάνημα μοιάζει πολύ στην λειτουργία του  με τις λοταρίες που χρησιμοποιούνται στις εθνικές κληρώσεις του σήμερα και έδινε κυρίαρχο ρόλο στην τύχη, όσον αφορά στην κατανομή διαφόρων δημοσίων θέσεων, όπως ο διορισμός πολιτών σε σώματα ενόρκων που συμμετείχαν στα δικαστήρια της Αθήνας και η επιλογή πολιτών για τη Βουλή.

Το Κληρωτήριο ήταν συνήθως πέτρινο, με  σειρές από  οριζόντιες σχισμές, στις οποίες έμπαιναν μικρές πινακίδες με το όνομα του κάθε συμμετέχοντα-  μέλη όλων των Αθηναϊκών Φυλών συμμετείχαν.Στο πλάϊ του Κληρωτηρίου, υπήρχε ένας σωλήνας με χωνί στην κορυφή του,- το στόμιο του σωλήνα ανοιγόκλεινε με μια μικρή μανιβέλα. Αυτός ο σωλήνας γέμιζε με μαύρες και άσπρες μπίλιες, οι οποίες ανακατευόντουσαν καθώς έπεφταν. Η κλήρωση ξεκινούσε με το άνοιγμα της μανιβέλας, που απελευθέρωνε μια μπίλια- η μπίλια αυτή αντιστοιχούσε σε μια σειρά πινακίων. Αν η μπίλια ήταν άσπρη, τότε τα ονόματα που βρίσκονταν στην σειρά αυτή επιλέγονταν να συμμετάσχουν στην εκάστοτε συγκέντρωση. Αν ήταν μαύρη, τα ονόματα απορρίπτονταν. Η κλήρωση συνεχιζόταν μέχρι να επιλεγεί ο αναγκαίος αριθμός ατόμων.Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι στην είσοδο κάθε δικαστηρίου βρίσκονταν δύο Κληρωτήρια.

Σκίτσο που απεικονίζει τη λειτουργία του Κληρωτηρίου.

Το Κληρωτήριο εξασφάλιζε την απόλυτα τυχαία επιλογή των πολιτών, τόσο στη σειρά με την οποία τοποθετούνταν τα πινάκια, όσο και στη σειρά με την οποία έπεφταν οι μπίλιες. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο να δωροδοκήσεις ένα δικαστήριο αποτελούμενο από τόσους ανθρώπους, που επιλέχτηκαν και τυχαία. Ταυτόχρονα, εξασφαλιζόταν η επιλογή ενός πολίτη από κάθε Φυλή των Αθηνών, οπότε η συμμετοχή ήταν δίκαια μοιρασμένη.

Χάλκινο πινάκιο που χρησιμοποιούνταν στο Κληρωτήριο. Διακρίνεται το όνομα και η καταγωγή του πολίτη.

Η χρήση αυτής της απλής κατασκευής στην οργάνωση πολιτικών και δικαστικών σωμάτων, είναι μια ακόμα ένδειξη του πόσο επιθυμούσαν οι Αθηναίοι να διαφυλάξουν τις δημοκρατικές διαδικασίες της πόλης τους.

http://ift.tt/2t1JeXc

The post ΚΛΗΡΩΤΗΡΙΟ ~ ΤΟ ‘ΛΟΤΤΟ’ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.