Σφίγγει ο κλοιός του ΟΗΕ γύρω από το Ισραήλ – Τι ετοιμάζουν;

Του Άρη Δημόπουλου

Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικές βδομάδες από τότε που γίναμε μάρτυρες των ασφυκτικών πιέσεων της διεθνούς κοινότητας για το θέμα της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Αυτή τη φορά ο ΟΗΕ επιστρέφει «κουνώντας το δάχτυλο» στο Ισραήλ.

Αντικείμενο της έριδας αυτή τη φορά ήταν οι επιχειρήσεις για ανέγερση νέων οικισμών στα ανατολικά των Ιεροσολύμων, κάτι που ο ΟΗΕ επικρίνει σε μεγάλο βαθμό, καλώντας σε συμμόρφωση τις τοπικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουτζαρίτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις αναφορές ότι η επιτροπή χωροταξίας της Ιερουσαλήμ σκοπεύει να συζητήσει σχέδια για πρόσθετες μονάδες στη γειτονιά Sheikh Jarrah, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έξωση κατοίκων της Παλαιστίνης.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είδαν τις αναφορές για την πρόοδο των σχεδίων για ένα μεγάλο αριθμό οικιστικών μονάδων σε οικισμούς στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Ντουτζαρίτς. «Για μια ακόμη φορά, καταδικάζουμε όλες τις μονομερείς ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και υπονομεύουν τη λύση των δύο κρατών».

Έχοντας κάνει «σημαία» την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, η διεθνής κοινότητας επιχειρεί να καταστήσει τα Ιεροσόλυμα ως «προστατευόμενη ζώνη», καθιστώντας τα ουσιαστικά ουδέτερα και ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το Παλαιστινιακό είναι απλά η αφορμή, για κάτι που έχει δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Την ανακήρυξη δηλαδή των Ιεροσολύμων ως «παγκόσμια πρωτεύουσα».

Για την ώρα αντίθετους στα σχέδια αυτά βρίσκουν την Μόσχα και -πιο πρόσφατα- την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.
el.gr

The post Σφίγγει ο κλοιός του ΟΗΕ γύρω από το Ισραήλ – Τι ετοιμάζουν; appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.