Κυρώσεις εναντίον της Κίνας: Οι ΗΠΑ τραβούν τα μουστάκια του δράκου

© AFP 2017 / Nicolas Asfouri Το περιοδικό που καλύπτει τα πορτρετα των προέδρων  των ΗΠΑ  και της Κίνας Donald Trump και Xi Jinping

ΜΟΣΧΑ, 4 Ιουλίου  – RIA Novosti, Igor Gashkov. Οι νέες κυρώσεις για την εισαγωγή φθηνού χάλυβα, την  επιβολή  των οποίων προετοίμασαν οι  ΗΠΑ, θα κατευθύνονται  κατά της Κίνας – του κορυφαίου προμηθευτή αυτού του αγαθού στην παγκόσμια οικονομία.

Περιοριστικά μέτρα θα προστεθούν σε εκείνα που έχουν ήδη ληφθεί όσον αφορά την τράπεζα Dadong που κατηγορείται για παράνομη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα. Από τις αρχές του καλοκαιριού η Ουάσινγκτον επιτίθεται κατά των  συμφερόντων  του Πεκίνου, επικρίνοντας το για την ανικανότητά του ή την απροθυμία του να σταματήσει το πρόγραμμα πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Η πίεση της Ουάσιγκτον στο Πεκίνο εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, η Κίνα δεν μπορεί να επιτρέψει την πτώση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας – και οι  παραχωρήσεις από την  Ουάσινγκτον, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ισχύσουν.

Κυρώσεις εναντίον της Κίνας: Οι ΗΠΑ τραβούν τα μουστάκια του δράκου - Εικόνα1 © Φωτογραφία AP / Alex Brandon Η συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trum και του Kινέζου προέδρου Ξι Τζίνπινγκ στη θέση ‘Mar a Lago’ στο Palm-Beach. 6 Απριλίου 2017

Άσκηση  πίεσης στην Κίνα
Στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών –  υπάρχουν πολλοί τρόποι άσκησης πίεσης στο Πεκίνο, που με τη σειρά τους θα επηρεάσoυν  τον Kim Jong-un. Μία από αυτές τις μεθόδους – ήταν η βοήθεια στην Ταϊβάν, ιστορικά για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ο  βασικός αντίπαλος της . Τον Ιούνιο η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε [1]  σύναψη  στρατιωτικού συμβολαίου με το μη αναγνωρισμένο κράτος για το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν προσωρινά χαμένη περιοχή έδωσε μια εχθρική υποδοχή στη συναλλαγή.
Οι ΗΠΑ  δεν δίστασαν να δείξουν   ότι δεν αναγνωρίζουν την κινεζική κυριαρχία  σε άλλα εδάφη. Στις 2  Ιουλίου το Αμερικανικό αντιτορπιλικό εισήλθε στην υδάτινη περιοχή που το Πεκίνο θεωρεί  χωρικά του ύδατα, κοντά στα νησιά Sisha. Τον Μάιο τα αμερικανικά πλοία πέρασαν ήδη κοντά σε άλλο αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος Spratli, προκαλώντας επίσης απότομη αντίδραση της Κίνας.

Η απάντηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τον Ιούλιο ήταν ιδιαίτερα άκαμπτη.
‘Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύουν σοβαρά την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη και βλάπτουν πολύ το κλίμα ανάπτυξης των διμερών στρατιωτικών σχέσεων’ – δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ αντέδρασε με τις ίδιες εκφράσεις: «Όλες αυτές οι ενέργειες – κυρώσεις εναντίον των κινεζικών εταιρειών, η πώληση όπλων – πέρα από κάθε αμφιβολία, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των χωρών μεταξύ τους».

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, δεν σκοπεύει να αποδυναμώσει  το εδαφικό ζήτημα.  Τον Ιανουάριο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson  το έθεσε  με άλλο τρόπο , σε κατηγορηματική μορφή, ζητώντας από την Κίνα να σταματήσει [3] την κατασκευή τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Από τότε η θέση της Ουάσιγκτον παραμένει αμετάβλητη.

Κυρώσεις εναντίον της Κίνας: Οι ΗΠΑ τραβούν τα μουστάκια του δράκου - Εικόνα2

© AFP 2017 / KRT Η εκτόξευση  βαλλιστικού πυραύλου της  Βόρειας Κορέας Hvason-14

Αστεία όχι στο Πεκίνο

Ο πρόεδρος Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχέθηκε αξιόλογα μέτρα κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. ‘Είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δασμοί για τα κινεζικά αγαθά στο 45%’
– ο πολιτικός όπως ισχυριζόταν από τα πρώτα βήματα  μετά την εκλογή του ήταν εξαιρετικά εχθρικός προς το Πεκίνο.
Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έκανε το πρώτο τηλεφώνημα στον αρχηγό της Ταϊβάν, αλλά όχι στον Κινέζο συνάδελφό του.

Ήδη σε κάποιο βαθμό ο Trump  ο μελλοντικός  αρχηγός του  κράτους  αμφισβήτησε την πολιτική της ‘Ομοιόμορφης Κίνας’ – επέτρεψε την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων με το αυτοπροσδιόρισμένο ανεξάρτητο νησί.
Τον Απρίλιο του 2017 το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έκαναν μέτρα προσέγγισης μεταξύ τους: ο Trump  και Ξι συναντήθηκαν στην Aμερικανική κατοικία του Προέδρου  Mar al Lago. Η συζήτηση ήταν ανεπαρκώς εμπιστευτική. Η κινεζική πλευρά δεν προειδοποιήθηκε  εκ των προτέρων ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Συρίας στην Ash-Shayrat απευθείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Πολλοί παρατηρητές θεώρησαν τότε ότι στον  Xi Jinping παρουσίασε ένα τετελεσμένο γεγονός θεωρώντας  τον εαυτό του ταπεινωμένο. Στη συνέχεια, η Κίνα αρνήθηκε να υποστηρίξει [4] αυτή την επίθεση που σημαίνει παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας.

Η δύσκολη ιστορία των διμερών σχέσεων θα πρέπει να συνεχιστεί στις 6-7 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των είκοσι στο Αμβούργο. Οι προσδοκίες δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Τα αντι-κινεζικά μέτρα που λαμβάνονται πρακτικά ταυτόχρονα φαίνονται  να συμπίπτουν με την  συνάντηση των ηγετών.

‘Οι Κινέζοι δεν ξεχνούν  και δεν συγχωρούν’

Ο αναπληρωτής καθηγητής της σχολής της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας πολιτικής του HSE, ο Σινολόγος Πιότρ  Μόζιας., δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι η Ουάσινγκτον επέλεξε μια λανθασμένη συμπεριφορά στις σχέσεις με την Κίνα: «Τα μηνύματα ήρθαν στα μέσα ενημέρωσης όταν ο Πρόεδρος Trump απαίτησε από  το Πεκίνο
ανεπίσημα να υποβάλλει σε μεγάλης κλίμακας κυρώσεις κατα της Βόρειας   Κορέας.
Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά αν είναι πραγματικότητα τότε έκανε λάθος. Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι στους Κινέζους, δεν θα το ξεχάσουν και δεν θα το συγχωρήσουν. Δεν κάνουν τίποτα υπό πίεση, ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες.  Στην κουλτούρα τους  αυτή η συμπεριφορά  ονομάζεται  “απώλεια προσωπικότητας”, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό”.

Σύμφωνα με τον  Μόζιας., στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας λειτουργούν ταυτόχρονα πολιτικοί, οικονομικοί και ηθικοί παράγοντες. ‘Οι συνολικές κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς, προκαλώντας την πτώση του.
Το 90% του κύκλου εργασιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας εμφανίζεται στην Κίνα: η μία χώρα απλώς εξαρτάται από την άλλη. Έτσι αστάθεια στην Κορεατική χερσόνησο είναι  ασύμφορη για την Κίνα.
Οι Κινέζοι και οι Κορεάτες αγωνίστηκαν μαζί: κατά τον Μεσαίωνα εναντίον των Ιαπώνων, τον 20ό αιώνα – κατά των Αμερικανών. Οι ιστορίες αυτές λέγονται  στα κινεζικά σχολεία  και κάθε Κινέζος ηγέτης που θα ήθελε να καταστρέψει  τη ΛΔΚ θα πρέπει να αντιμετωπίσει αρνητική αντίδραση στη χώρα του. Λέει ο Μόζιας.

References  объявил
   ( http://ift.tt/2tv2C0c )  отреагировал
   ( http://ift.tt/2tv2C0c )  прекратить
   ( http://ift.tt/2sEN7Tj )  отказался поддержать
   ( http://ift.tt/2sETgPc )

https://ria.ru
tokoutsavaki.blogspot.gr

The post Κυρώσεις εναντίον της Κίνας: Οι ΗΠΑ τραβούν τα μουστάκια του δράκου appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.