ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑ ~ Ο ΙΕΡΟΣ ΚΟΜΠΟΣ

Πολλά σύμβολα και εικόνες έχουν ένα ιερό, ιδιαίτερο νόημα που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ένα από αυτά τα σύμβολα είναι και ο Μινωικός Κόμπος, του οποίου η ακριβής σημασία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.Συνήθως απεικονίζεται με δύο τρόπους. Είτε με ένα κορδόνι που δένεται μπροστά και στο κέντρο του σώματος, είτε φτιαγμένος από ένα κομμάτι ύφασμα ως ένας απλός κάθετος κόμπος με θηλιές στην κορυφή.

Λεπτομέρεια από αγαλματίδιο της Θεάς.
Σε αγαλματίδιο που απεικονίζει τη Θεά Με τα Φίδια, παρατηρούμε ένα στολίδι, το οποίο ο Arthur Evans χαρακτηρίζει ως ‘Ιερό Κόμπο’ ανάμεσα στα πλούσια στήθη της. Επίσης, φίδια σχηματίζουν κόμπο μπροστά στην κοιλιά της και πάνω από την ήβη της-ίσως για προστατεύσουν ή να τονίσουν την έννοια της γονιμότητας που εκπροσωπούσε η Θεά.

Επίσης, στην τοιχογραφία της «Παριζιάνας» , μια πανέμορφη Θεά ή Ιέρεια, στολίζει την πλάτη της με έναν Μινωικό κόμπο. Αυτή η μορφή του κόμπου με θηλιά και δύο ‘ουρές’ να κρέμονται από κάτω, φτιαγμένη από ένα κομμάτι ύφασμα σαν φουλάρι, αντί για κορδόνι ή φίδια, εμφανίζεται  μέχρι και τα μυκηναϊκά χρόνια. Τέτοια μοτίβα κόμπων έχουν βρεθεί και στις Μυκήνες.
Μινωικός Κόμπος σε ελεφαντόδοντο. Εύρημα από την Κνωσό.

Πέραν της χρήσης του σε τελετουργικά γυναικεία ενδύματα, ο κόμπος αυτός συχνά εμφανίζεται και μόνος του, ένα κομμάτι υφάσματος δεμένο να πλέει στον αέρα. Πολλοί σφραγιδόλιθοι που απεικονίζουν τα Ταυροκαθάψια, έχουν και έναν τέτοιο κόμπο. Ίσως σ αυτές τις παραστάσεις το  σύμβολο να εκπροσωπεί τη Θεά, την θηλυκή ενέργεια που αιωρείται πάντα παρούσα δίπλα στην αρσενική ( ταύρος- αθλητής ). Συχνά επίσης οι κόμποι εμφανίζονται σε ζευγάρια.


Υπάρχει και η θεωρία ότι ο Μινωικός Κόμπος σχετίζεται με το ταξίδι της Θεάς στον Κάτω Κόσμο. Οι Μινωίτες συχνά χρησιμοποιούσαν αγαλματίδια της Θεάς που τα κρεμούσαν δένοντάς τα με κόμπους- αναπαριστώντας έτσι τη Θεά τους κρεμάμενη ή αιωρούμενη από ένα δέντρο, καθώς ξεκινά το ταξίδι της στον Κάτω Κόσμο, για να αναγεννηθεί μετά, όπως η φύση μετά από τον χειμώνα.
 Λάβρυς και Ιερός  Κόμπος μαζί σε Μινωίτικο δαχτυλίδι.

Οι θεωρίες που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την έννοια αυτού του συμβόλου είναι πολλές-άλλωστε η Μινωική Παράδοση μας έχει αφήσει περισσότερες εικόνες παρά σαφή γραπτά στοιχεία. Ωστόσο, το ότι ο Μινωικός Κόμπος εμφανίζεται συνεχώς στις θρησκευτικές παραστάσεις, μας δείχνει ότι η σημασία του ήταν σημαντική στη Λατρεία της Θεάς στην Κρήτη.

http://ift.tt/2twvRPi

The post ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑ ~ Ο ΙΕΡΟΣ ΚΟΜΠΟΣ appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.