Μην οδηγείτε το Κατάρ στην γωνία: θα αρχίσει να δαγκώνει

© AP Photo / Γραφείο Τύπου του Κατάρ Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Rex Tillerson στην Ντόχα. Φωτογραφία αρχείου
Το Κατάρ, το οποίο περιορίζεται όλο και πιο έντονα από τους γείτονες που ενώθηκαν εναντίον του, έχει όλο και περισσότερους υπερασπιστές. Και όχι μόνο ιδεολογικούς  σύμμαχους όπως η  Τουρκία. Για να συμφιλιωθούν οι γείτονες στην  περιοχή έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson.

Η σύγκρουση επεκτείνεται . Και πάλι έχει ενταθεί η ρητορική σχετικά με την κατάσταση γύρω από το Κατάρ.
Συγκεκριμένα, το  ζήτημα αποζημίωσης των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων που διεξήγαγαν οι οργανώσεις που φέρεται ότι χρηματοδότησε η Ντόχα. Αυτό αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την άρση του αποκλεισμού  του Κατάρ, το οποίο   θεσπίστηκε από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
Δεν είναι μόνο ότι έχουν χαλάσει οι  σχέσεις  της  χώρας που κάποτε ήταν φιλικές ( λιγότερο ή περισσότερο) με τους γείτονες  της στην περιοχή, αλλά τώρα προσπαθούν να διακόψουν τις εισροές και εκροές από αυτή.
Η Ντόχα επειγόντως διαπραγματεύεται με τους  λίγους  εναπομείναντες συμμάχους στην περιοχή
Η Τουρκία, για παράδειγμα, έχει προσπαθεί να φέρει τις πλευρές  στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Υποσχέθηκε να βοηθήσει, ακόμη και με  τρόφιμα, αν χρειαστεί.

Οι εμπειρογνώμονες χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Κάποιος θεωρεί ότι στην  Ντόχα πρέπει να απαντήσουν  με όλη την αυστηρότητα του  νόμου. Για παράδειγμα, ο ειδικός στις διεθνείς σχέσεις του πανεπιστημίου του Καΐρου, Μουχάμαντ Χουσεΐν, είναι σίγουρος ότι το Κατάρ θα πρέπει να πληρώσει πλήρως  τα θύματα της τρομοκρατίας . Εξέφρασε μια τέτοια άποψη σε συνέντευξή του στην υπηρεσία του  Sputnik. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποδειχθεί  η ενοχή της Ντόχα – αποκρίνονται οι  άλλοι εμπειρογνώμονες .

Και λένε, ότι όλα αυτά μοιάζουν περισσότερο ότι είναι θυμωμένοι με το Κατάρ γιατί αντιτίθεται στα Αμερικάνικα πρότυπα: αβάσιμες κατηγορίες για χάρη συμφερόντων. Το Κατάρ- είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ΥΦΑ στον κόσμο.

Και αυτό που ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump  Να αυξηθεί η πώληση του Αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και πώς να το αυξήσουν εάν ένας τέτοιος τεράστιος ανταγωνιστής διαταράξει τον τρόπο εφαρμογής της στρατηγικής του Λευκού Οίκου; Σωστά, είναι απαραίτητο να τον  εξαλείψουν , κρυφά και ακόμα καλύτερα – όχι με τα  χέρια τους . Έτσι ξεκίνησε το κυνηγητό.

Αλλά το Κατάρ – δεν είναι ανόητο  Η Οικονομία  … της  Ντόχα, για παράδειγμα, έχει ένα σταθερό περιθώριο ασφαλείας. Στο θησαυροφυλάκιο  – έχει 40 δισεκατομμύρια δολάρια, συν του ότι η  χώρα έχει αποθέματα χρυσού, αποθηκευμένα  στην Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ. Υπάρχει επίσης το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, στο  οποίο οι λογαριασμοί – είναι 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αρχές της χώρας είναι σίγουρες και πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η συσσώρευση αυτή θα βοηθήσει τη χώρα να στηρίξει την επίθεση των ‘συναδέλφων’, του συμβουλίου   συνεργασίας των Αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου. Και υπάρχουν πολλά ακόμα. Και αυτό δεν είναι όλο. Προς υπεράσπιση της Ντόχα άρχισαν να μιλούν, οι κάτοχοι των δυτικών (βρετανικών και αμερικανικών) κεφαλαίων, που λειτουργούν στην οικονομία της χώρας και, φυσικά, προς όφελος των δισεκατομμυριούχων και των  πολυεθνικών   εταιρειών.

Μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών είναι  ο εμίρης του Κουβέιτ – ο σεΐχης Σαμπάχ αλ-Αχμέτ αλ Ζαμπέρ, ο  Σαμπάχ  προσφέρθηκε εθελοντικά να είναι ο ενδιάμεσος. Για να συμφιλιωθούν οι γείτονες με την περιοχή έφτασε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson.
Το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον με κάθε δυνατό τρόπο υποστηρίζουν μια τέτοια επιθυμία ειρήνης – να λύσουν κρίση χωρίς απώλειες.
Ωστόσο, φαίνεται ότι γρήγορα αυτό το πράγμα δεν θα γίνει . Τώρα πώς; Υπάρχει μια σύγκρουση που είναι επιθυμητή. Σημαίνει ότι μπορούν  να κάνουν  διαπραγματεύσεις, αλλά να τις κάνουν  για προσωπικό όφελος.
Συγγραφέας Oleg Obukhov, ραδιόφωνο Sputnik

https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr

The post Μην οδηγείτε το Κατάρ στην γωνία: θα αρχίσει να δαγκώνει appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.