Οι Δυτικές προσπάθειες υποκίνησης των κρατών του Περσικού Κόλπου «θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο παγκόσμιο πόλεμο» [1]

© AP Φωτογραφία / Kamran Jebreil Μια γυναίκα στο Κατάρ περπατάει μπροστά  στον ορίζοντα της  πόλης της  Ντόχα του Κατάρ
Σχολιάζοντας  τις πρόσφατες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τις παρατηρήσεις του Υπουργού Εξωτερικών του  Μπαχρέιν Σέιχ Χαλίντ Μπιν Αχμέτ αλ-Χαλίφα προς το Κατάρ, ο Τούρκος εμπειρογνώμονας ασφαλείας Αμπντουλάχ Αγκάρ εξήγησε στο Σπούτνικ ότι πρόκειται για σαφείς προσπάθειες της Δύσης να στρέψει τις χώρες της περιοχής την μια εναντίον της άλλης , γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Την Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Σέιχ Χαλίντ Μπιν Αχμέτ αλ-Χαλίφα κατηγόρησε το Κατάρ για τη δημιουργία στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή, με  μια προφανή αναφορά στην αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Ντόχα. «Η προσέλκυση ξένων στρατών και των τεθωρακισμένων οχημάτων τους είναι η στρατιωτική κλιμάκωση που δημιούργησε το Κατάρ , Δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Μπαχρέιν στο μήνυμά του στο  Twitter, ωστόσο δεν ανέφερε την Τουρκία.

Στα άλλα μηνύματά του, ο Σεΐχ Χαλίντ Μπιν Αχμέτ αλ-Χαλίφα προέτρεψε το Κατάρ να «τερματίσει την πολιτική της  διχοτόμησης» και να κάνει την επιλογή του. »
«Υπάρχει μια αντίφαση στην  πολιτική του  Κατάρ. Είτε η συμμόρφωση του με το  περιφερειακό  σύστημα (GCC)  και   κοινές  και  διμερείς αμυντικές συμφωνίες με τους   μεγάλους   διεθνείς  συμμάχους  ή περιφερειακή  παρεμβολή», ανέφερε.

«Κάνοντας μονομερείς  συμμαχίες με χώρες εκτός του  περιφερειακού  συστήματος  και με τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους άλλους, χτυπά  τα θεμέλια της δέσμευσης του με τους αδελφούς του  στο  GCC,» είπε σε ένα άλλο Tweet.
«Υπάρχει ανάγκη να επιλέξει  ανάμεσα σε συμφωνίες με τους αδελφούς και τους συμμάχους της, αφενός, και της ανάγκης της περιφερειακής παρέμβασης  από την άλλη. Το Κατάρ δεν μπορεί να έχει και τα δύο,» καταλήγει ο Υπουργός Εξωτερικών του  Μπαχρέιν.

Το Σπούτνικ Τουρκίας   συζήτησε [2] το ζήτημα με τον Αμπντουλάχ Άγκαρ, τον Τούρκο  εμπειρογνώμονα  για την ασφάλεια και για την αντιτρομοκρατία , πρώην πράκτορα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, ο οποίος είπε ότι το Μπαχρέιν προφανώς  ενεργεί  κατόπιν εντολής της Σαουδικής Αραβίας, αλλά στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων της Δύσης.

Ωστόσο, λόγω της Συριακής κρίσης, μεταξύ άλλων,  δημιουργείται μια νέα διαμόρφωση των εξουσιών  στην περιοχή, η οποία έχει  σαφώς αντι-Δυτική φύση. Σε μια τέτοια κατάσταση η Δυτική παρέμβαση θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.

«Όσον αφορά τις παρατηρήσεις του  Υπουργού  Εξωτερικών του Μπαχρέιν  θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το Μπαχρέιν είναι που ενεργεί  για το σκοπό της Σαουδικής Αραβίας αλλά μέσα στα σχέδια της Δύσης να τα  ανακαινίσει και να τα  επανασχεδιάσει στην Μέση Ανατολή,» είπε ο  Αμπντουλάχ  Αγκάρ στο  Σπούτνικ.

‘Ωστόσο, η στάση της Τουρκίας και του Ιράν έναντι της κρίσης του Κατάρ διαφέρει ριζικά από τη στάση των δεκατριών χωρών που σήμερα είναι εχθρικές προς το Κατάρ. Υπάρχουν εμφανείς προσπάθειες της Δύσης να στρέψουν  τις χώρες της περιοχής ενάντια η μια στον άλλη’, δήλωσε .

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε εξάλλου ότι εδώ και πολύ καιρό οι δυτικές χώρες προσπαθούν να σπρώξουν την Τουρκία στις αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις, παρουσιάζοντάς την με τη βοήθεια της δημόσιας διπλωματίας, ως χώρα που χαράσσει την εξωτερική της πολιτική βασιζόμενη στην θρησκεία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι αντίθετο με τη βούληση του Τουρκικού λαού και την εθνική νοοτροπία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία, είπε, ενδιαφέρεται για τη λύση των περιφερειακών προβλημάτων και αυτός ο στόχος είναι κοινός τόπος με το  Ιράν, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη Δύση, η οποία με κάθε τρόπο προσπαθεί να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας παρατεταμένες συγκρούσεις  στην περιοχή.

«Η τουρκο-Ιρανική προσέγγιση, η οποία διευκολύνεται από τις προσπάθειες της Ρωσίας, είναι η ενθάρρυνση  της εγκαθίδρυσης μιας νέας διαμόρφωσης  εξουσιών στην περιοχή εν μέσω των συνεχιζόμενων  κρίσεων στην Συρία.  Αυτή η διαμόρφωση των εξουσιών γίνεται ολοένα και περισσότερο αντι δυτική λόγω καταστρεπτικών ενεργειών  και απειλών  της Δύσης ‘, δήλωσε τελικά ο Αμπντουλάχ Αγκάρ.

References  Middle East
   ( http://ift.tt/2bU8Q2t )  Sputnik Turkiye discussed
   ( http://ift.tt/2tbyi7Q )

https://sputniknews.com

tokoutsavaki.blogspot.gr

The post Οι Δυτικές προσπάθειες υποκίνησης των κρατών του Περσικού Κόλπου «θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο παγκόσμιο πόλεμο» [1] appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.