Εχει ή δεν έχει πρόεδρο η ΕΣΗΕΑ;

Την ώρα που ο κλάδος των ΜΜΕ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα(ανεργία, απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι, ΕΔΟΕΑΠ κ.α.) στην ΕΣΗΕΑ δεν μπορούν ακόμη να αποφασίσουν εαν έχουν προεδρείο ή όχι. Η παράταξη των Ενωμένων Δημοσιογράφων λέει ότι ήταν «ακαρπη η πρώτη ψηφοφορία για το προεδρείο του ΔΣ». Από την άλλη η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων ισχυρίζεται πως  «η ΕΣΗΕΑ σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης και τον νόμο έχει πρόεδρο, την Μαρία Αντωνιάδου».
Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις των δύο παρατάξεων και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:..

Ενωμένοι Δημοσιογράφοι:
"Η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προεδρείου του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έγινε την Παρασκευή 23 Ιουνίου και αποδείχθηκε άκαρπη. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος οι παρατάξεις Ενωμένοι Δημοσιογράφοι, Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος, Δημοσιογραφική Συνεργασία & Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι. Απουσίασαν για λόγους υγείας οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων & Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι, ενώ για επαγγελματικούς λόγους απουσίασε ο εκπρόσωπος της παράταξης Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.
Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την θέση του προέδρου ήταν: Μαρία Αντωνιάδου: 5 ψήφοι, Λευκά: 3.
Η προσπάθεια συγκρότησης προεδρείου κηρύχθηκε άγονη και η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τα επόμενα 24άωρα, ώστε να συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία".

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων:
"Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ εξελέγη η κα Μαρία Αντωνιάδου, η οποία όμως δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα στη ψηφοφορία την οποία η ίδια προκάλεσε.
Όπως αναφέρεται και σε εγκύκλιο της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ:
«…Στο άρθρο 9 παρ. 1ν. 1264/1982 ρητά ορίζεται ότι  «Η διοίκηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης συγκροτείται όπως ορίζει το καταστατικό».
  Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή τόσο όσον αφορά τη συγκρότηση του ΔΣ όσο και τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών.
  Ειδικά για το θέμα της απαρτίας το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ στην παρ. 2 του άρθρου 12 ορίζει  ότι «το ΔΣ έχει απαρτία  όταν είναι παρόντα έξι από τα ένδεκα μέλη του»,
  Επί 8 παρόντων συναδέλφων, η κυρία Αντωνιάδου  έθεσε σήμερα  το μεσημέρι υποψηφιότητα και έλαβε 5 θετικές ψήφους, ενώ 3 συνάδελφοι ψήφισαν λευκό, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί αρνητική ψήφο.
Και με τον τρόπο αυτό εξελέγη.
  Σύμφωνα με το άρθρο 65 του Αστικού Κώδικα: «Εάν δεν ορίζεται κάτι άλλο στο Καταστατικό οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων».  Με τη διάταξη αυτή του ΑΚ συμπλέει και η διάταξη της παρ. 2 εδ. β’ του άρθρου 12 του Καταστατικού κατά την οποία,
 «Τις αποφάσεις του το ΔΣ τις παίρνει με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του που είναι παρόντα, εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις που ορίζονται σε άλλα άρθρα (περί των οποίων όμως δεν πρόκειται στην  προκειμένη περίπτωση)».
  Συνεπώς, η κα Μαρία Αντωνιάδου εξελέγη πρόεδρος με απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό και το νόμο.
   Ως εκ τούτου, είμαστε βέβαιοι ότι η νέα Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και νόμιμος εκπρόσωπος σύμφωνα με το καταστατικό. αρχίζει αμέσως δουλειά για την αντιμετώπιση των φλεγόντων ζητημάτων του κλάδου και ιδιαίτερα του ΕΔΟΕΑΠ και βέβαια να υπερασπιστεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών της ΕΣΗΕΑ που υπονομεύει ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες και η κυβέρνηση.
from zoornalistas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.