ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ στα μεμέτια από τον τουρκόφιλο μέθυσο….

Ευρωτουρκική συνάντηση για κεφάλαια που μπλοκάρει η Λευκωσία

Παιγνίδι για προώθηση τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, στήνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο των νέων υποσχέσεων που μοίρασε προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δρομολογεί συζητήσεις με επίκεντρο τα κεφάλαια 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία έχει βάλει στο ψυγείο η Λευκωσία, από το 2009.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «ΦIΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ο οδικός χάρτης που έδωσε ο Γιούνκερ προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον οποίο αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, περιλαμβάνει παράρτημα στο πλαίσιο του οποίου η Κομισιόν δεσμεύεται για πραγματοποίηση συνάντησης με το τουρκικό ΥΠΕΞ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, με αντικείμενο την προώθηση των κεφαλαίων 23 και 24. Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η προώθηση των κεφαλαίων 23-24, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χθες, στο πλαίσιο του διαλόγου πολιτικών διευθυντών, μεταξύ της Κομισιόν και του τουρκικού ΥΠΕΞ, με επικεφαλής τον πρέσβη, υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ε.Ε., Σελίμ Γενέλ.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Άγκυρα αναμένει από τις Βρυξέλλες να προωθήσουν το άνοιγμα των δύο επίμαχων κεφαλαίων. Και υπενθυμίζει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αποστείλει επιστολή-δέσμευση προς την τουρκική Κυβέρνηση ότι θα δρομολογήσει την προώθηση πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμά τους, οι οποίες προϋποθέτουν τη συγκατάθεση των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. (δικαίωμα βέτο). Ανάλογες υποδείξεις για «υλοποίηση των υπεσχημένων» έγιναν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην έδρα της Ε.Ε., αλλά και από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, στη βελγική πρωτεύουσα, τον περασμένο Μάιο.

Οι απαιτήσεις της Άγκυρας αλλά και οι δεσμεύσεις Γιούνκερ καταδεικνύουν ότι το ξεπάγωμα των επίμαχων τουρκικών κεφαλαίων, συντηρείται στην ατζέντα, αν και θεωρείται δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να άρει το βέτο της, ενώ σημειώνεται ότι και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία, δεν φέρονται πλέον να προσυπογράφουν το άνοιγμα νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, ο οδικός χάρτης Γιούνκερ, προβλέπει όπως αποκαλύψαμε, την έναρξη συζητήσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας στα τέλη του τρέχοντος έτους και η σύγκληση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας την άνοιξη του 2018, ενώ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση και εμβάθυνση των κυπροτουρκικών σχέσεων, θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό «αυτό το καλοκαίρι», χωρίς να καταγράφονται οι παράμετροι μιας ενδεχόμενης λύσης ή να υποδεικνύεται προς την Άγκυρα ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η χθεσινή συνάντηση της Κομισιόν και του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλώθηκε κυρίως στην εξεύρεση ημερομηνιών προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η προσπάθεια για ενίσχυση του διαλόγου στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της τρομοκρατίας και της οικονομίας, περιλαμβανομένης και της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης. Μέχρι και τον προσεχή Νοέμβριο, δρομολογείται η πραγματοποίηση 15 περίπου ευρωτουρκικών συναντήσεων, στους προαναφερθέντες τομείς. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνάντησης του προσεχούς Σεπτεμβρίου, για τα κεφάλαια 23 και 24 που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, θα εξετασθεί και η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί στο κεφάλαιο 32 που αφορά στον Δημοσιονομικό Έλεγχο (σ.σ. το εν λόγω κεφάλαιο έχει ήδη ανοίξει).

Ιούλιο ο πολιτικός διάλογος

Σύμφωνα με το παράρτημα του οδικού χάρτη Γιούνκερ, αλλά και με βάση τις συζητήσεις που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες, επιχειρείται όπως δρομολογηθεί η πραγματοποίηση πολιτικού διαλόγου, σε υπουργικό επίπεδο, τον προσεχή Ιούλιο, στις Βρυξέλλες. Από τουρκικής πλευράς, επιδιώκεται ο πολιτικός διάλογος να διεξαχθεί περί τα μέσα Ιουλίου, ούτως ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Στις 6-7 Ιουλίου αναμένεται στην Τουρκία η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc.

Προτροπή προς Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις

«Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους». Αυτή ήταν η απάντηση τoυ Επίτροπου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση που του κατέθεσε ο Τάκης Χατζηγεωργίου (όπως και άλλοι Κύπριοι και Έλληνες ευρωβουλευτές, με ανάλογο περιεχόμενο) σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στην απάντησή του ο Επίτροπος καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτίες τριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Τονίζει ότι η «ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων». Ο Επίτροπος δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα που του είχε τεθεί αν θεωρεί ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας επιτρέπουν έστω και τη συζήτηση για σημαντικά ζητήματα που απαιτεί η Τουρκία, όπως είναι η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης.
hellasforce.com

The post ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ στα μεμέτια από τον τουρκόφιλο μέθυσο…. appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.