Το Μεγάλο παιχνίδι στη Μέση Ανατολή: η Τουρκία συμμάχησε με το Ιράν και το Κατάρ

© AP Photo / Press Presidency Press Service, Pool Photo/Kayhan Ozer Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν  Χαμάντ και ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια συνάντησης στην Ντόχα. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 8 Ιουνίου  – RIA Novosti, Ιγκόρ Gashkov. Στα σύνορα του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία στρατεύματα  τρίτης χώρας μπορεί να εμφανιστούν.
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε μια σειρά νόμων που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επεκτείνει το στρατιωτικό άγημα  που   σταθμεύει  στο Κατάρ, αλλά και να αναλάβει την εκπαίδευση  της αστυνομίας  του εμιράτου. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι καταδικάζει την πολιτική του αποκλεισμού του Κατάρ και ήταν  έτοιμος να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για  να συζητήσουν το θέμα  για  το οποίο «τιμωρούν » το Κατάρ. Η συνάντηση έλαβε χώρα πραγματικά.
Το Μεγάλο παιχνίδι στη Μέση Ανατολή: η Τουρκία συμμάχησε με το Ιράν και το Κατάρ - Εικόνα1 © RIA Novosti / Αλεξέι Nikolsky Ο Εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι

Οι Τούρκοι και Κατάρ – η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κατάρ – μια από τις  ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Άγκυρας, ο επικεφαλής του Εμιράτου της Μέσης Ανατολής  Ταμίμ Αλ Τάνι  ήταν ο πρώτος που κάλεσε τον  Ερντογάν μετά από το  ατυχές πραξικόπημα του τουρκικού στρατού τον Ιούλιο του 2016. Στη Συρία, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη και την Αίγυπτο οι  δύο χώρες υποστηρίζουν τις ίδιες  ισλαμικές ομάδες. Μεταξύ αυτών – τη Χαμάς και την  Μουσουλμανική Αδελφότητα *.

Το 2014, όταν η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά <<υπενθύμισε>> στον πρεσβευτή από το Κατάρ, η Τουρκία απάντησε με το γεγονός ότι άνοιξε βάση  στο εμιράτο. Από τότε στη χώρα έχουν αναπτυχθεί, με διάφορες εκτιμήσεις, 80 με 150 Τούρκοι στρατιώτες. Οι νέοι νόμοι που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο επιτρέπουν να φέρει τον αριθμό των τουρκικών στρατευμάτων σε αρκετές χιλιάδες άτομα.
Η λύση  έχει άμεση στρατιωτική λογική, με δεδομένο το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία διεξάγει ασκήσεις στα σύνορά της με το Κατάρ. Οι νόμοι που εγκρίθηκαν από το τουρκικό κοινοβούλιο αναφέρουν  ξεκάθαρα  το ενδεχόμενο των ασκήσεων  Τουρκίας-Κατάρ.

Η ετοιμότητα του Ερντογάν να δώσει μια χείρα βοηθείας στο  Κατάρ φαίνεται απροσδόκητη στο πλαίσιο των προσπαθειών του  να ενεργεί ως ο ειρηνοποιός. Λίγες  ημέρες πριν ο  σύμβουλος του Τούρκου ηγέτη στις διεθνείς υποθέσεις Ilnur Chevik δήλωσε  [1] ότι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι «σουνίτες φίλοι  και αδελφοί» για την Τουρκία . Μαζί με το Κουβέιτ η Τουρκία θεωρήθηκε ως ο  φυσικός  διαμεσολάβησης στη σύγκρουση, ωστόσο, λόγω της απομόνωσης του Κατάρ προτίμησε  βιαστικά να σταθεί στο πλευρό του.

Το Μεγάλο παιχνίδι στη Μέση Ανατολή: η Τουρκία συμμάχησε με το Ιράν και το Κατάρ - Εικόνα2 © REUTERS / President.ir/File Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί. 14, Απριλίου 2017

Φιλία με το Ιράν;
Η βελτίωση των τουρκο-ιρανικών  σχέσεων οι οποίες συμπίπτουν με την κρίση στον Περσικό Κόλπο, έχει ίσως μια οικονομική βάση. Παρά την ανομοιότητα των στοιχείων της πολιτικής γραμμής, ο κύκλος εργασιών των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών σίγουρα μεγαλώνει. Η διαμεσολάβηση της Ρωσίας το 2016 οδήγησε στη δημιουργία της εύθραυστης ισορροπίας των συμφερόντων της Μόσχας, της Άγκυρας και της Τεχεράνης στη Συρία. Κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ οι  τρεις δυνάμεις δήλωσαν  αποφασιστικότητα για την επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, χωρίς τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επαναπροσέγγιση του Ιράν και της Τουρκίας επέτρεψε στον  Ερντογάν να χτίσει  ένα τείχος στα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές του Ιράν. Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ήταν αρχικά επιφυλακτικές σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή,αλλά τελικά συμφώνησαν με  την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή το κουρδικό ζήτημα έχει γίνει  οξύ  μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Τον Μάιο, την παραμονή της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συμβιβαστεί με την Αμερικανική βοήθεια προς τις ομάδες οι οποίες, προφανώς, συνδέεται η  οργάνωση του Κουρδικού  Εργατικού  Κόμματος.

Ο αναδυόμενος γεωπολιτικός άξονας  Τεχεράνης- Άγκυρας -Ντόχα
θέτει υπό αμφισβήτηση  την καθεστηκυία τάξη στη Μέση Ανατολή, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να φανεί  με βεβαιότητα ότι θα είναι βιώσιμη.
Η Διάρκεια της συμμαχίας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έδωσαν να καταλάβουμε  ότι είναι με την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και κατά του Κατάρ.

Μετά τη δήλωση αποκλεισμού  αυτής της χώρας ο πρόεδρος Trump
χαρακτήρισε τα περιοριστικά μέτρα  «την  αρχή του τέλους» της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. «. Η βοήθεια προς τους εξτρεμιστές θα σταματήσει Όταν ήμουν στη Μέση Ανατολή, οι ηγέτες μου έδειξαν  προς το Κατάρ και είπαν :“Κοίτα”- Trump πραγματικά το κατηγόρησαν!.

Ποιον να επιλέξουν;

Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εμφανίζονται μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή σε σχέση με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Οι επενδύσεις τόσο της Σαουδικής Αραβίας, όσο και του Κατάρ είναι οικονομικά σημαντικές  για τη Γαλλία,  η πολιτική χορηγία του Παρισιού και στις δύο χώρες  εδώ και δεκαετίες είναι σημαντική.  Εκτός του  ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί έδωσε προτεραιότητα σε Κατάρ, και ο Hollande – στην Σαουδική Αραβία το  να επιλέξουν μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Οι σχέσεις της Ρωσίας τόσο με το Ριάντ, και με την  Ντόχα δεν είναι καλές  από τη σύγκρουση στη Συρία, και νωρίτερα υπήρχε  με την  αντιπολίτευση στην Τσετσενία: , θα υπενθυμίσω  ότι ήταν στο Κατάρ που είχε εξαλειφθεί ένας από τους ηγέτες των συμμοριών Ζέλιμκαν Yandarbiyev Οι ντόπιοι της Σαουδικής Αραβίας συμμετείχαν επίσης στην καταπολέμηση στο πλευρό  των αυτονομιστών. Από την άλλη πλευρά, πρόσφατα την   Μόσχα επισκέφθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το δεύτερο άτομο στο κράτος. Ακόμα νωρίτερα  την Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε  η Βαλεντίνα Ματβιένκο – ένας αριθμός επενδυτικών σχεδίων συζητήθηκε. Αλλά και το Κατάρ  επενδύει ενεργά στη ρωσική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πετρελαίου.

* Τρομοκρατική ομάδα απαγορεύτηκε στη Ρωσία.

References [ βιβλιογραφικές αναφορές]  заявил
   ( http://ift.tt/2qY4f1a )
https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr

The post Το Μεγάλο παιχνίδι στη Μέση Ανατολή: η Τουρκία συμμάχησε με το Ιράν και το Κατάρ appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.