Ο συνασπισμός των ΗΠΑ φαίνεται να χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ

Νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα φαίνεται να δείχνουν βομβαρδιστικά του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ.

Ο λευκός φώσφορος είναι μια εμπρηστική και τοξική χημική ουσία. Τα πυρομαχικά που γεμίζουν με την ουσία δημιουργούν ένα πυκνό λευκό σύννεφο όταν εκραγούν. Κατά την επαφή με τη σάρκα, η ουσία μπορεί να ακρωτηριάζει και να σκοτώνει καίγοντας τα οστά. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για τη χρήση της ουσίας.


”Η Ράκα Σφάζεται Σιωπηλά” (Raqqah is Being Slaughtered Silently – RBSS), μια ομάδα πολιτών δημοσιογράφων που καταγράφουν καταχρήσεις στο οχυρό της ISIS στη Ράκα, ανήρτησαν στο διαδίκτυο υλικό που δείχνει την εξάπλωση του λευκού φωσφόρου – πιθανώς από βλήματα 155 χιλιοστών σειράς M825 – να εκρήγνυνται πάνω από το ανατολικό τμήμα της Συριακής πόλης.

Παρόμοια βίντεο δημοσιεύτηκαν εμφανίζοντας τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από αμερικανικά αεροπλάνα του συνασπισμού στην Ιρακινή πόλη Μοσούλη.

Η Mary Wareham, διευθύντρια του τμήματος όπλων του Human Rights Watch, δήλωσε ότι ο οργανισμός προσπαθεί να καθορίσει την εγκυρότητα των βίντεο.

Ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Ryan Dillon, εκπρόσωπος του αμερικανικού συνασπισμού, δήλωσε ότι δεν θα επιβεβαιώσει τη χρήση των πυρομαχικών αλλά ισχυρίστηκε ότι ο αμερικανικός στρατός τα χρησιμοποίησε «σύμφωνα με το νόμο των ένοπλων συγκρούσεων» και ότι τα βλήματα λευκού φωσφόρου ήταν «χρησιμοποιήθηκαν για έλεγχο, κάλυψη και σήμανση με τρόπο που να λαμβάνονται πλήρως υπόψην οι πιθανές παρενέργειες στους πολίτες και στις μη στρατιωτικές δομές ».

“Ο συνασπισμός λαμβάνει όλες τις εύλογες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο περιστασιακού τραυματισμού σε μη μαχητές και ζημιές σε πολιτικές δομές”, ισχυρίστηκε.

Τον περασμένο μήνα, το Πεντάγωνο δημοσίευσε φωτογραφίες που ελήφθησαν το Μάρτιο αμερικανών πεζοναυτών να χρησιμοποιούν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Συρία.

Αμερικανοί πεζοναύτες με την 11η μονάδα θαλάσσιων αποστολών φέρουν βλήματα 155 χιλιοστών σε μια γραμμή πυροβόλων όπλων Χόβιτζερ M777 για την προετοιμασία αποστολών στη βόρεια Συρία, στις 21 Μαρτίου 2017. Τα πράσινα βλήματα στο φορτηγό είναι πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν αυτό που λένε ότι είναι θέσεις της ISIS στο εσωτερικό της Συρίας και του Ιράκ από το 2014. Ο συνασπισμός κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι στοχεύει και σκοτώνει πολίτες. Επίσης, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανίκανος να εκπληρώσει τον δηλωμένο στόχο της εξάλειψης της ISIS.

Το Πεντάγωνο έχει παραδεχθεί τη δολοφονία περίπου 500 αμάχων στην αμερικανική εκστρατεία τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά η ομάδα παρακολούθησης Airwars αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 3.800.

Οι επιχειρήσεις συνασπισμού των ΗΠΑ δεν έχουν την άδεια της Συριακής κυβέρνησης και δεν συντονίζονται με τη Δαμασκό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας έχει γράψει επανειλημμένα στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας ότι οι “παράνομες” επιθέσεις “έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

Πηγές: 

offtherecord.net.gr

http://ift.tt/2rcQLmE

http://ift.tt/2rXJbcF

The post Ο συνασπισμός των ΗΠΑ φαίνεται να χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.