Η Τσεχία σταματά να δέχεται πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα

Τον περασμένο μήνα, η Τσεχική Δημοκρατία πήρε μόνο 12 πρόσφυγες από τους 2.691 μετανάστες
Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα σταματήσει να λαμβάνει μετανάστες στο πλαίσιο ενός της απόφασης της ΕΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
Η συμφωνία του 2015 της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προέβλεπε τη σταδιακή μετεγκατάστασή τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε όσους έχουν μπει στην ΕΕ από Ελλάδα και Ιταλία.
Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση και ορισμένα αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες.
Τον περασμένο μήνα, η Τσεχική Δημοκρατία πήρε μόνο 12 πρόσφυγες από τους 2.691 μετανάστες που καθορίστηκαν από την ποσόστωσή της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.
Δεν θα δεχθούμε κανέναν πρόσφυγα πριν τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Milan Chovanec.
«Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφάλειας και της δυσλειτουργίας ολόκληρου του συστήματος, η κυβέρνηση ενέκρινε μια πρόταση για να σταματήσει η υποδοχή προσφύγων στην Τσεχική Δημοκρατία», ανέφερε ο Chovanec σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου.
«Αυτό σημαίνει ότι η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα ζητήσει τη μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία».
Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αρνήθηκαν να δεχθούν τους αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία αμφισβήτησαν τις ποσοστώσεις σε δικαστήριο της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα αποφασίσει τον Ιούνιο για τυχόν νομικές υποθέσεις εναντίον χωρών που δεν λαμβάνουν το μερίδιό τους από πρόσφυγες και άλλους μετανάστες.
Ο κ. Chovanec δήλωσε ότι το υπουργείο του θα συντονίσει την υπεράσπιση οποιασδήποτε δράσης της ΕΕ κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας σχετικά με την απόφαση.
Η Τσεχική Δημοκρατία θα διεξαγάγει εκλογές τον Οκτώβριο.
Η μετανάστευση είναι ένα ευαίσθητο θέμα, όπου οι περισσότεροι Τσέχοι αντιτίθενται στη λήψη προσφύγων από μουσουλμανικές χώρες.
Στην ΕΕ έχουν εισέλθει περίπου 1,6 εκατ. πρόσφυγες τρην περίοδο 2014-2016.
Η Ελλάδα είδε τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονταν στη χώρα να μειώνεται μετά την συμφωνία με την Τουρκία, αλλά η Ιταλία αντιμετωπίζει αυξημένες αφίξεις από τη Λιβύη.
Το καθεστώς μετεγκατάστασης προσφύγων απέχει πολύ από τα συμφωνηθέντα  με λιγότερους από 18.500 πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής.

www.bankingnews.gr

The post Η Τσεχία σταματά να δέχεται πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα appeared first on Triklopodia.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.